torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Goldman Sachs: Sälj Castellum

Publicerad: 29 augusti 2023, 14:35

Foto: Getty Images

Goldman Sachs sänker sin rekommendation för Castellum till sälj från neutral. Riktkursen är samtidigt satt till 89 kronor. Det framgår av en analys där Goldman Sachs går igenom fastighetssektorn.

Ämnen i artikeln:

SvepetSBB FastigheterCastellumFabege

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


I analysen skriver Goldman Sachs bland annat att de förblir fortsatt försiktiga till den nordiska fastighetssektorn samt vissa kontor/detaljhandelsfastigheter i Storbritannien.

Banken pekar bland annat på att nordiska fastighetsbolag har en högre skuldsättning på 48 procent, mot sektorgenomsnittet på 39 procent, och kortare skuldförvall, där genomsnittet ligger på 3,8 år jämfört med sektorgenomsnittet på 5,4 år. Goldman anser vidare att de nordiska fastighetsaktiernas värderingar ser dyra ut jämfört med branschgenomsnittet.

"Med tanke på detta, tillsammans med en topp på den underliggande kontorsfastighetsmarknaden, tror vi att nordiska hyresvärdar i allt högre grad kommer att möta ett antal motvindar framöver", skriver Goldman Sachs.

Läs mer: Analytiker: Klockan tickar för SBB – "Extremt hög konkursrisk"

För Castellum ligger aktiens överavkastning (upp 6,9 procent i år), i kombination med försvagade underliggande makro- och marknadstrender och en kreditprofil som fortfarande är i riskzonen, bakom nedgraderingen uppger banken.

"Vi förutspår en högre vakansgrad i portföljen (upp från 7,2 procent efter första halvåret 2023) eftersom överutbudet ökar på svenska kontor utanför Stockholms centrala lägen, medan vi inte tror att den senaste kapitalinjektionen har löst bolagets högre skuldsättning, då vi prognostiserar cirka 50 procent LTV (belåningsgrad, reds anm.) för helåret 2023 (inklusive hybridlån)", skriver analyshuset.

Läs mer: Analytiker: Därför är Heimstaden inget nytt SBB

I Goldman Sachs sektorgenomgång framgår det vidare att Goldman Sachs rekommenderar sälj för Fabege, med en riktkurs om 51:70 kronor, samt "neutral" för SBB med en riktkurs om 3:30 kronor.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev