Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Godkänt kvartal av Fabege men marknaden väntade sig mer

Publicerad: 4 februari 2016, 11:49

Fabege redovisar ett driftnetto på 349 miljoner kronor för 2015 års sista kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal ifjol är det en minskning med 16 miljoner. Det förklaras av att hyresintäkterna sjönk, till följd av att bolaget har bantat sitt bestånd, samtidigt som fastighetskostnaderna var i det närmaste oförändrade.


Ämnen i artikeln:

Fabege Fastigheter

Fabege redovisar ett driftnetto på 349 miljoner kronor för 2015 års sista kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal ifjol är det en minskning med 16 miljoner. Det förklaras av att hyresintäkterna sjönk, till följd av att bolaget har bantat sitt bestånd, samtidigt som fastighetskostnaderna var i det närmaste oförändrade. Följaktligen faller effektivitetsmåttet överskottsgrad, dock endast med marginella 0,8 procentenheter, till 69,1 procent. Tack vare markant lägre overhead-kostnader och ett förbättrat räntenetto faller förvaltningsresultatet emellertid endast med 2 miljoner till 172 miljoner kronor.

Det är på posten värdeförändringar som det aktuella bokslutet skiljer sig. Under fjärde kvartalet 2015 skrevs värdet på Fabeges fastighetsbestånd upp med hela 1,3 miljarder kronor, att jämföra med 570 miljoner året innan. Dessutom skrevs värdet på bolagets derivatportfölj upp med 151 miljoner ifjol medan det skrevs ned med 96 miljoner ifjol. Summa summarum får man en väldigt stor positiv resultat- och jämförelseeffekt ifrån värdeförändringar och resultat före skatt uppgår till 1,6 miljarder kronor, 761 miljoner mer än fjolårets resultat på 835 miljoner. Nästan en fördubbling alltså.

Över de tolv månaderna ökar Fabege även där sin vinst, om än marginellt vad gäller det utdelningsgrundande förvaltningsresultatet som från januari till december uppgår till 688 miljoner jämfört med 682 miljoner ifjol. Styrelsen för Fabege föreslår en utdelning om 3,5 kronor per aktie, 25 ören mer än ifjol, och det innebär att bolaget kommer att dela ut 587,9 miljoner kronor för verksamhetsåret 2015.

Fabege har de senaste kvartalen skämt bort oss med mycket bra rapporter och baserat på börsens initiala reaktion på rapporten var den en besvikelse, även om man inte kan konstatera att man gör ett helt godkänt kvartal. Eventuellt hade marknaden väntat sig en högre utdelning men när bolaget någon minut senare meddelade att man avyttrat Vattenfallshuset i Arenastaden och realiserat en vinst på 420 miljoner kronor efter skatt lyfte aktien igen och handlas på eftermiddagen kring nollan.

Fabege är som tidigare ett mycket robust fastighetsbolag. Balansräkningen växer snabbt och ligger nu på närmare 42 miljarder kronor varav fastighetsvärdet står för 40,3 miljarder. Man är långt ifrån att ha en osund belåningsgrad och samtliga nyckeltal ser bra ut.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Fabege Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.