Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Ger ökad trovärdighet

Publicerad: 13 december 2014, 08:59

Adam Kostyál talar under Business Arena Stockholm 2014. Foto: Sigurdur J. Olafsson.

På fredagen noterades det åttonde samhällsbyggnadsbolaget på någon av börsens två listor, när Tobin Properties noterade sin preferensaktie på First North.

Ämnen i artikeln:

Adam KostyálTobin Properties

Samhällsbyggnadssektorn har som Fastighetsnytt tidigare rapporterat rest mycket kapital på börsen. På fredagen noterades det åttonde samhällsbyggnadsbolaget på någon av börsens två listor, när Tobin Properties noterade sin preferensaktie på First North. Före dagens notering hade fastighetssektorn rest cirka 6,3 miljarder kronor, enbart via börsintroduktioner, och är därmed på tredje plats på listan över sektorer som rest mest kapital hittills i år. Enligt Adam Kostyál, noteringsansvarig på Nasdaq, ser man från börshåll en generell trend.

– Fastigheter är en stark sektor, både på huvudlistan och  tillväxtmarknaden First North, som har utvecklats bra i år. Tidigare har bolag inom sektorn sneglat mot börsen men varit försiktiga och valt andra alternativ. Men nu när man ser att det har gått bra för bolag som noterats och värderingarna är de rätta tar allt fler steget till börsen och då bildas en trend, säger han i samtal med Fastighetsnytt.

Varför väljer man då börsen? Dels är det ett smidigt sätt att kapitalisera bolagen men enligt Adam Kostyál ger det även ökad trovärdighet för ett fastighetsbolag att vara på börsen, exempelvis när man vill lånefinansiera sig på marknaden, samtidigt som det ger ökade finansieringsmöjligheter.

– Fastighetsbranschen har alltid varit kunnig när det gäller finansiering och bolagen i branschen vet hur man använder börsen för att få tillgång till kapital.

Vidare säger han att den ökade frekvensen börsintroduktioner bland fastighetsbolagen kan förklaras av gynnsamma makroekonomiska faktorer såsom det låga ränteläget, men samtidigt är efterfrågan efter fastighetsaktier stor bland investerarna.

– Det är en sektor som många investerare förstår och den är dessutom välbevakad av bland annat bankerna. Vi för en kontinuerlig dialog med fastighetsbolag och det finns några i vår pipeline, så även om det är för tidigt göra en prognos om antalet börsintroduktioner under 2015 så tror vi att det kan bli ett bra år sett till notering av fastighetsaktier.

Tobins preferensaktie föll första handelsdagen
Tobin Properties preferensaktie öppnade handeln till kursen 115 kronor men föll snabbt till 110 kronor och pendlade mellan 110 kronor och 113 kronor innan den stabiliserade sig i intervallet 110-111 kronor. När Stockholmsbörsen slog igen portarna för veckan kostade aktien 110,75 och hade därmed fallit med 0,37 procent. Omsättningen i handeln med aktien uppgick till 4,4 miljoner kronor.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev