tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Går mot lägre belåningsgrader

Publicerad: 12 juli 2016, 13:00

Det är kul att lyckas med det som andra säger är omöjligt. Det säger Christian Hermelin, vd för Fabege, om bolagets uthyrning till telekombolaget 3 i Globenområdet.

Ämnen i artikeln:

Christian HermelinFabege Fastigheter

Det är kul att lyckas med det som andra säger är omöjligt. Det säger Christian Hermelin, vd för Fabege, om bolagets uthyrning till telekombolaget 3 i Globenområdet. Där hänvisar han till den sanning som länge funnits i fastighetsbranschen att man inte kan flytta företag från Stockholms innerstad till södra Stockholm.

I sitt föredrag på Kapitalmarknadsdagarna i Båstad fastslår Hermelin att läget på marknaden är ”sjukt bra” men varnar också för att det kan svänga snabbt. Fabege har dock bra förutsättningar inför framtiden och ett Brexit oroar honom inte mycket.

– Min känsla är att oron efter Brexit har passerat och jag tror att utfallet av omröstningen kan accelerera yield-kompressionen ytterligare. Det kan bli ett ännu större intresse för fastigheter på grund av omröstningen, säger Christian Hermelin.

Arenastaden har varit en stor framgång för Fabege och enligt vd:n kan bolaget göra om samma resa i Solna Business Park, något han även nämnde i Fastighetsnytt Podcast nyligen.

– Förutsättningarna finns där, vi har stora volymer och en låg exploateringsgrad och på sikt kan vi skapa en attraktiv stadsdel där vi kan höja hyrorna.

Som ett annat exempel på ett lyckat projekt nämner han Lumafabriken i Hammarby Sjöstad där topphyrorna år 2011 låg på 1800 kronor per kvadratmeter och vakanserna var 25 procent. Idag är topphyrorna 3000 kronor och vakansgraden noll procent.

Slutligen nämner Christian Hermelin att han ser en trend att vi kommer att ha lägre belåningsgrader på den svenska fastighetsmarknaden.

– Det är ingen diskussion vi för idag men jag tror det kommer, säger han.

Fabeges CFO och vice vd Åsa Bergström lägger sedan till att man inte vill ha för hög belåning när räntorna vänder.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev