Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Fyra fastighetsbolag pekas ut som vinnare i krisen

Publicerad: 23 juni 2020, 14:05

Serendipity Property Group har analyserat coronaepidemins inverkan på fastighetsmarknaden och pekar ut fyra bolag som kan bli vinnare i krisen.


Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterHemfosa FastigheterOffentliga HusFastatorBrinova FastigheterHeba Fastigheter

Dessa är SBB, Heba, Brinova och Fastator (Offentliga Hus). Bolagen är, liksom Serendipity, bland annat verksamma inom samhällsfastigheter. Det är ett segment som av många anses vara säkra kort då intäkter från kommuner inte påverkas i lika hög grad av konjunkturen.

– De bolag som har tryggast kassaflöde i kris och lågkonjunktur tar marknadsandelar både på kort och på lång sikt. Det visade sig åren efter 2008 och vi kommer få se samma scenario spelas upp nu. De fastighetsbolag som äger och utvecklar fastigheter som kommunerna behöver för att bygga upp Sverige är de som kommer ha trygga hyresintäkter, säger Keyvan Houshmand, som är vd på Serendipity Property Group, enligt ett pressmeddelande.

När det gäller SBB pekar Serendipity bland annat på att bolaget genom förvärvet av Hemfosa fått ett starkare kassaflöde i förhållande till sina finansieringskostnader. 

I Hebas fall noteras bland annat den solida balansräkningen. För Brinovas del framhålls att hyresintäkter ökat med i snitt 25 procent per år sedan 2016 samtidigt som nyckeltalen ser bra ut.

Fastator består till 73 procent av Offentliga Hus, som sedan starten 2011 växt stabilt med bibehållen lönsamhet. Offentliga Hus siktar på att börsnoteras senare i år.

Läs även: Offentliga Hus börsnoteras i oktober 

Under de kommande sex åren behöver Sverige bygga ca 560 nya äldreboenden, 1300 gruppboenden (LSS) och närmare 1400 nya skolor, skriver Serendipity.

Serendipity Property Group är en koncern som skapat två bolag, vilka beskrivs som icke-cykliska och skalbara. Det ena ena är Samfastigheter, grundat 2018, som består av ett dussintals vårdfastigheter. Det andra företaget, Botello, beskrivs som en hybrid mellan ett fintech- och proptechbolag.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News