onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Fyra fastighetsbolag pekas ut som vinnare i krisen

Publicerad: 23 juni 2020, 14:05

Äldreboenden tillhör segmentet samhällsfastigheter som pekas ut som en förhållandevis säker investering. Foto: Mostphotos

Serendipity Property Group har analyserat coronaepidemins inverkan på fastighetsmarknaden och pekar ut fyra bolag som kan bli vinnare i krisen.

Ämnen i artikeln:

Hemfosa FastigheterOffentliga HusFastatorBrinova FastigheterSBB Fastigheter

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


Dessa är SBB, Heba, Brinova och Fastator (Offentliga Hus). Bolagen är, liksom Serendipity, bland annat verksamma inom samhällsfastigheter. Det är ett segment som av många anses vara säkra kort då intäkter från kommuner inte påverkas i lika hög grad av konjunkturen.

– De bolag som har tryggast kassaflöde i kris och lågkonjunktur tar marknadsandelar både på kort och på lång sikt. Det visade sig åren efter 2008 och vi kommer få se samma scenario spelas upp nu. De fastighetsbolag som äger och utvecklar fastigheter som kommunerna behöver för att bygga upp Sverige är de som kommer ha trygga hyresintäkter, säger Keyvan Houshmand, som är vd på Serendipity Property Group, enligt ett pressmeddelande.

När det gäller SBB pekar Serendipity bland annat på att bolaget genom förvärvet av Hemfosa fått ett starkare kassaflöde i förhållande till sina finansieringskostnader. 

I Hebas fall noteras bland annat den solida balansräkningen. För Brinovas del framhålls att hyresintäkter ökat med i snitt 25 procent per år sedan 2016 samtidigt som nyckeltalen ser bra ut.

Fastator består till 73 procent av Offentliga Hus, som sedan starten 2011 växt stabilt med bibehållen lönsamhet. Offentliga Hus siktar på att börsnoteras senare i år.

Läs även: Offentliga Hus börsnoteras i oktober 

Under de kommande sex åren behöver Sverige bygga ca 560 nya äldreboenden, 1300 gruppboenden (LSS) och närmare 1400 nya skolor, skriver Serendipity.

Serendipity Property Group är en koncern som skapat två bolag, vilka beskrivs som icke-cykliska och skalbara. Det ena ena är Samfastigheter, grundat 2018, som består av ett dussintals vårdfastigheter. Det andra företaget, Botello, beskrivs som en hybrid mellan ett fintech- och proptechbolag.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev