Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Fortsatt stabilt för fastighetsbolagen – måttliga aktieuppgångar på rapport

Publicerad: 15 juli 2021, 14:38

Hälften av fastighetsbolagen slog marknadens förväntningar och 4 av 5 hade vinsttillväxt i det andra kvartalet, många handlades upp på rapport, men uppgångarna dämpades av stark börsutveckling för fastighetsbolagen under kvartalet, som faktiskt utklassat börsen i stort.


Det blev en het sommar även för Fastighetsbolagen som har genomgått pandemin utan synbara tecken på kvarvarande symptom. Tvärtom har resultaten många gångar överträffat förväntningarna och rapporterna vittnar om såväl en stabil transaktionsmarknad som en robust hyresmarknad. 

Den kvarstående osäkerheten handlar främst om detaljhandelns utveckling och hur det ska slå mot hyresvärdarna med stor handelsexponering, men det var en utveckling som startade långt före vi hade hört talas om vare sig corona eller covid.

Istället handlar det snarare om digitaliseringen av samhället, något som kommer fortsätta att vara i fokus för både handeln och kontorsmarknaden efter sommaren; kommer vi tillbaka till kontoren i den omfattning som hyresvärdarna hoppas och förutspår, eller har vi vant oss och organiserat oss för att jobba betydligt mer på distans?

Flertalet fastighetsbolag avfärdar kontorsdöden unisont, medan andra bedömare ser tuffare marknad framgent. Ämnet var upp till debatt på Business Arena i Almedalen för några veckor sedan. Missade du det då finns chansen på nytt på länken nedan.

Så ser framtiden ut för fastighetsbranschen post-pandemin 

Förvaltningsresultaten växte överlag starkt det andra kvartalet och sannolikt var en hel del inprisat i aktiekurserna. Branschen ökade 20 procent under kvartalet, enligt Stockholmsbörsens fastighetsindex, samtidigt som börsen som helhet ökade 5 procent.

På årsbasis rapporterar 13 av 16 bolag tillväxt i förvaltningsresultatet , medan hälften av bolagen slog marknadens snittförväntningar på vinstutveckling. 

Överlag mottogs rapporterna med måttligt stigande kurser på en relativt stark sommarbörs. Bäst betalt fick Fabege och Platzer, med uppgångar på 4,4 respektive 3,2 procent, medan Fastpartner och Wallenstam tappade knappt 1 procent på rapportdagen. Även SBB gick bra på rapport, medan Castellum sjönk något på en fallande börs på torsdagen.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-inställningar.

Innehåll: https://infogram.com/q2-rapporter-1hxr4zxml37eo6y

 

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.