Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Första isländska fastighetsbolaget noteras

Publicerad: 4 juli 2012, 12:55

Foto: Sverrir Thór

Måndagen den 2 juli var en historisk dag på den isländska börsen då ett fastighetsbolag för första gången noterades för aktiehandel.


Ämnen i artikeln:

Island

Måndagen den 2 juli var en historisk dag på den isländska börsen då ett fastighetsbolag för första gången i börsens drygt 20 åriga historia noterades för aktiehandel. Reginn fasteignafélag tillhörde tidigare statliga Landsbankinn som håller kvar en fjärdedel av bolaget.

– Reginn fick ett hyfsat mottagande av marknaden, omsättningen uppgick till 320 miljoner isländska kronor och den första handelsdagens stängningskurs var oförändrad gentemot noteringskursen, berättar Magnús Harðarson, vice vd och chef för handel, på Nasdaq OMX Iceland. Den andra handelsdagen klättrade Reginns aktie med 1,8 procent i en omsättning om 40 miljoner isländska kronor.

Den isländska aktiemarknaden har varit på dekis ända sedan bankkraschen i oktober 2008 men den senaste tiden har två bolag noterats, utöver Reginn även Hagar som kontrollerar en stor del av ö-nationens detaljhandel. Fler bolag har meddelat att de vill bli börsnoterade, bland dem Reitir som kommer att göra Reginn sällskap i gruppen fastighetsbolag. Reitir, som för övrigt figurerade i Fastighetsnytt nr. 2/2012, är Islands största fastighetsbolag och ägs även det delvis av Landsbanki med Arion bankis dotterbolag Eignabjarg som största ägare.

– Det är viktigt för den isländska aktiemarknaden att få in lite mer variation bland de noterade bolagen och det är mycket viktigt att få in realekonomiska bolag som fastighetsbolagen är, menar Magnús Harðarson. Före kraschen 2008 dominerades den isländska börsen av finansbolag och investmentbolag och man har lagt en stor vikt vid att en likadan snedvridning inte uppstår igen.

Reginns marknadsvärde vid börsnoteringen var 10,66 miljarder isländska kronor, 588 miljoner kronor givet den i måndags officiella växelkursen. Bolagets fastighetsbestånd består av 30 fastigheter med en sammanlagt uthyrningsbar yta om 153 000 kvadratmeter och en uthyrningsgrad på 94 procent.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Island

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.