Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Första AP-fondens vd köpte aktier i John Mattson

Publicerad: 4 september 2019, 07:45

Johan Magnusson Bild: Första AP-fonden

Första AP-fonden meddelar på onsdagen att orsaken till att vd:n Johan Magnusson fick gå med omedelbar verkan var att han köpt aktier i John Mattson på ett sätt som strider mot flera av fondens interna regelverk.


Ämnen i artikeln:

Första AP-fondenJohn Mattson

Första AP-fonden meddelar på onsdagen att orsaken till att vd:n Johan Magnusson fick gå med omedelbar verkan var att han köpt aktier i John Mattson på ett sätt som strider mot flera av fondens interna regelverk.

Styrelsen tog beslutet att entlediga Johan Magnusson på ett styrelsemöte den 30 augusti, vilket kommunicerades externt den 2 september.

Bakgrunden är att Första AP-fonden deltog som ankarinvesterare vid börsintroduktionen av John Mattson tidigare i år. Beslutet att delta i börsintroduktionen togs av Johan Magnusson.

Han tecknade sig även privat i introduktionen efter att prospektet publicerats. Efter att tilldelning av aktier skett och börsintroduktionen genomförts registrerade vd transaktionen i de etablerade system för innehavsrapportering som fonden upprättat.

Lade order för egen räkning

Fondens Compliance-funktion gjorde bedömningen att agerandet stod i strid med regelverket som förbjuder en anställd att utnyttja kunskap om fondens placeringar eller handla i finansiella instrument där fonden för tillfället gör eller inom kort kan förväntas göra affärer för fondens räkning.

Regelverket förbjuder också en anställd som har rätt att lägga order för fondens räkning att samtidigt eller i omedelbar anslutning lägga order för egen räkning.

Vidare strider agerandet med fondens ”Värdegrund och etikpolicy” samt ”Policy för hantering av intressekonflikter”. I den förstnämnda policyn anges att:

– Det som inte är förbjudet kan ändå vara olämpligt. Det är viktigare att se till andemeningen och syftet bakom enskilda regler stället för att tolka dem bokstavligt.

Inga gråzoner

Tanken är att anställda inte ska röra sig i en gråzon eftersom det riskerar att sänka förtroendet för den statliga pensionsjätten.

Rent generellt så ska den anställde rådgöra med Compliance-funktionen om det finns risk för en intressekonflikt vid investeringar.

Johan Magnusson anser att han inte handlade i strid med några regler då prospektet offentliggjordes innan han tecknade sig för aktier. Det framgick av prospektet att Första AP-fonden skulle investera i John Mattson.

Under hösten 2017 var Johan Magnussons handel i finansiella instrument också uppe för diskussion. Den gången gjordes en investering för fondens räkning samtidigt som vd investerade för egen räkning. Compliance-funktionen uttryckte tveksamhet till att vd investerade privat men kunde den gången inte hänvisa till en tydlig regel.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.