Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Förbättrad lönsamhet för Castellum

Publicerad: 15 april 2015, 11:35

Castellum redovisar ett driftnetto på 518 miljoner kronor för första kvartalet, lika mycket som för motsvarande period i fjol. Då hyresintäkterna har sjunkit, beroende på att man sålt fastigheter för över 3 miljarder kronor, ökar effektivitets- och lönsamhetsmåttet överskottsgrad med 1,5 procentenheter till 64,7 procent.


Ämnen i artikeln:

Castellum

Det beror huvudsakligen på att drift- och underhållskostnader har reducerats ungefär lika mycket som hyresintäkterna vilket även det till stor del beror på att man sålt fastigheter. Kvartalets förvaltningsresultat ökar med 5 procent från ifjol, till 338 miljoner kronor.

På sista raden gör Castellum ett betydligt bättre resultat än ifjol, vilket förklaras av att man ökar den orealiserade värdeförändringsvinsten i fastighetsbeståndet med 277 miljoner samtidigt som orealiserade värdeförändringseffekter i derivatportföljen förbättras med 68 miljoner kronor. Före skatt gör Castellum således en vinst på 565 miljoner kronor för kvartalet, jämfört med 205 miljoner ifjol.

Koncernens balansräkning uppgick vid kvartalsskiftet till 39,6 miljarder kronor varav fastigheter stod för 39 miljarder. Det egna kapitalet uppgick till 13,3 miljarder och soliditeten var således 33,7 procent vilket är 1,6 procentenheter högre än vid årsskiftet. Övriga nyckeltal tyder i vanlig ordning på ett mycket robust och välskött fastighetsbolag, räntetäckningsgraden ligger på 3,24 gånger räntekostnadna och belåningsgraden är för den svenska fastighetsbranschen låga 50,8 procent.

Allt som allt ett bra kvartal och med tanke på börsens reaktion i linje med marknadens förväntningar. Den initala reaktionen var ett kursfall med en halv procent men därefter steg aktien igen raskt och ett par timmar efter att rapporten offentliggjordes ligger Castellum-aktien 0,4 procent högre än vid stängning på tisdagen.

Här hittar du  Castellums kvartalsrapport för första kvartalet.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Castellum

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.