Börs
Fokus på inflation och Ryssland inför Bonavas rapport
Publicerad: 28 april 2022, 11:45
Bonavas vd Peter Wallin. Foto: Bonava.
Inför Bonavas rapport på fredagen ligger stort fokus på eventuella besked kring den stoppade verksamheten i S:t Petersburg, som innebar att bolaget halverar omsättningen i det mest lönsamma affärsområdet.
Efter att Ryssland invaderade Ukraina i mitten av februari beslutade bolaget att stänga verksamheten, som omsatte 745 miljoner kronor under 2021 och bidrog med 155 miljoner kronor till rörelseresultatet. Hela koncernen omsatte 15.491 miljoner kronor under 2021 och rörelseresultatet efter jämförelsestörande poster uppgick till 1.156 kronor.
När Bonava den 3 mars meddelade stoppet hade bolaget 810 bostäder i produktion och inga planerade byggstarter under det första kvartalet. Av de 810 bostäderna hade majoriteten redan förskottsbetalats och bolaget skulle utvärdera hur det bäst skulle agera för att avsluta projekten på ett ansvarsfullt sätt.
Läs även: ”Kan helt stoppa planerade byggprojekt” - här är materialen som påverkas av kriget
Bonava-aktien har haft en tuff börsresa under året och är ned 35 procent.
I en analys daterad 22 mars skrev DNB att nedsidan från stängningen av Rysslandsverksamheten hade prisats in flerfaldigt och upprepade rekommendationen köp med riktkurs 100 kronor. Då stod aktien i 61:00 kronor mot dagens knappa 50.
”Vi ser fortsatt ett attraktivt förhållande mellan risk och lönsamhet i Bonava även mot bakgrund av stigande räntor”, skrev DNB.
Likt många andra bolag är inflationen också en fokusfråga kring bolaget. Stigande byggkostnader kan ha en direkt påverkan på bolagets resultat och uppmärksamhet riktas därför mot ledningens eventuella kommentarer på området.
Inför rapporten, som publiceras klockan 7.30 på fredagen, väntas Bonava rapportera en omsättning på 2.870 miljoner kronor (1.845) med ett rörelseresultat om 144 miljoner kronor (25), enligt Infronts prognossammanställning.
I slutet av mars meddelade bolaget att det har förändrat segmentsrapporteringen öka transparensen och möjligheten att följa varje affärsenhets utveckling. Det innebär att segmentet Nordic delas i två och blir Finland och Norge. Samma sak görs också för segmentet S:t Petersburg-Baltikum som delas upp i S:t Petersburg och Baltikum.