Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Fler väljer längre bindningstider

Publicerad: 7 Augusti 2012, 11:45

Mest skuldsatta är personer mellan 18 och 35.

Den kortaste bindningstiden på tre månader är den som minskar mest i popularitet.


Ämnen i artikeln:

SBAB

Långa bindningstider på bolån är fortsatt fördelaktiga jämfört med korta. Enligt SBAB Bank har allt fler nya bolåntagare uppmärksammat detta och andelen som band lånet i fem år var strax över fem procent i juli.

Även befintliga bolåntagare var ovanligt aktiva och lade om sina bolån till längre bindningstider. Andelen nya bolåntagare som valde att binda lånet i fem år ökade för tredje månaden i rad. I juli steg andelen från fyra till strax över fem procent, vilket är den högsta andelen på nästan två år.

– Fler och fler upptäcker att det är ovanligt fördelaktigt att binda boräntan. Månadskostnaden blir i stort sett densamma för hushållet oavsett man binder lånet i tre månader eller fem år. Det kostar med andra ord inget att försäkra sig mot att räntan stiger de närmsta fem åren, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.

Den kortaste bindningstiden på tre månader är den som minskar mest i popularitet. På kort tid har andelen sjunkit med tio procentenheter och den är nu nere på strax över 57 procent.

De senaste tio åren har en boränta med fem års bindningstid i genomsnitt varit drygt en procent dyrare än en boränta med tre månaders bindningstid. Hur stor skillnaden är har effekt på vilka bindningstider bolåntagarna väljer. När skillnaden var som störst under 2009 valde nio av tio den kortaste bindningstiden.

Nu är skillnaden mellan räntorna liten och trenden den motsatta. Fler väljer räntor med lång bindningstid, vilket även syntes på att befintliga bolån lades om till längre löptider i juli. Av den totala bolånestocken minskade andelen lån med tre månaders bindningstid med en halv procentenhet, vilket är en relativt stor förändring under en enskild månad.

– Det är en positiv trend. Det visar att bostadsägarna är aktiva, följer hur räntorna utvecklas och agerar när läget är gynnsamt, säger Maria Malmqvist.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB Bank

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.