Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Finansoron försvagar kommunernas ekonomi

Publicerad: 17 augusti 2011, 22:00

Finansoron försvagar kommunernas ekonomi
Den senaste tidens finansiella oro har föranlett SKL att revidera ned prognosen för nästa års ekonomiska tillväxt. Sysselsättningen antas bli lägre än förväntat vilket minskar skatteintäkterna för kommuner och landsting med 5 miljarder…


Ämnen i artikeln:

Mats Kinnwall

Källa: Pressmeddelande Sveriges Kommuner och Landsting

Finansoron försvagar kommunernas ekonomi

Den senaste tidens finansiella oro har föranlett SKL att revidera ned prognosen för nästa års ekonomiska tillväxt. Sysselsättningen antas bli lägre än förväntat vilket minskar skatteintäkterna för kommuner och landsting med 5 miljarder.

Skuldkris och oväntat svag statistik från i första hand USA har lett till finansiell turbulens som medför att den ekonomiska återhämtningen tar en paus även i Sverige.

Kommunernas skatteintäkter beräknas nu bli 3 miljarder lägre nästa år än vad som prognostiserades i ekonomirapporten i maj. För landstingens del justeras skatteintäkterna ner med 2 miljarder.

För kommun- och landstingssektorn som helhet betyder detta att vi nu räknar med en ökning av skatteunderlaget med 3,3 procent, att jämföra med den tidigare prognosen på 4,2 procent. Totalt beräknas skatteintäkterna öka med 18 miljarder mellan 2011 och 2012.

– Den ekonomiska utvecklingen väntas leda till oro hos såväl företag som hushåll i Sverige, med dämpad investeringstakt och mer återhållsamma hushåll som följd. Läget på den svenska arbetsmarknaden försvagas därmed, vilket är den främsta förklaringen till att SKL reviderar ner sin prognos för det kommunala skatteunderlaget, säger SKL:s chefsekonom Mats Kinnwall.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Mats Kinnwall

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.