torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Finansieringsmiljön bättre enligt Credi

Publicerad: 26 september 2017, 12:14

Foto: Dreamstime.

Fastighetsbolagens syn på kreditmarknaden har förbättrats kraftigt under tredje kvartalet och har inte varit så positiv sedan hösten 2015. Catellas kreditbarometer Credis huvudindex för kvartalet landar på 49,8 vilket kan jämföras med 41,8 för andra kvartalet.

Ämnen i artikeln:

CatellaCREDI

Fastighetsbolagens syn på kreditmarknaden har förbättrats kraftigt under tredje kvartalet och har inte varit så positiv sedan hösten 2015. Catellas kreditbarometer Credis huvudindex för kvartalet landar på 49,8 vilket kan jämföras med 41,8 för andra kvartalet. Det framgår av ett pressmeddelande från Catella.

– Resultatet är det högsta på två år, och utgör den näst största förbättringen i huvudindex i CREDIs historia. De noterade fastighetsbolagen är starkt positiva till kreditmarknadens utveckling, och som anledning nämner de bland annat förbättrad tillgång till bankfinansiering och minskade kreditmarginaler. Dessutom anser både fastighetsbolagen och bankerna att löptiden på lånen har ökat, säger Martin Malhotra, partner på Catella och projektledare för Credi, i en kommentar.

Catellas analyschef Arvid Lindqvist konstaterar att fastighetsbolagens enkätsvar i Credi korrelerar positivt med börsens utveckling.

– Den relativt starka utvecklingen på Stockholmsbörsen under det senaste året indikerar en fortsatt förbättring i kreditsentimenten under kommande kvartal. Den positiva synen på kreditmarknaden i den senaste CREDI-enkäten visar även på en fortsatt stabil utveckling i bankernas utlåning.

Martin Malhotra tillägger att medan tillgången på banklån förbättras och obligationerna fortsatt går starkt har preferensaktierna tappat i popularitet bland fastighetsbolagen.

– Efter mer än ett år utan nya emissioner på Stockholmsbörsens huvudlista har flera fastighetsbolag nu signalerat att de ska lösa in sina utestående preferensaktier.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev