Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

FI varnar för risker i fastighetssektorn

Publicerad: 28 maj 2019, 07:31

Henric Braconier, chefsekonom Finansinspektionen

Foto: Finansinspektionen

Bankernas motståndskraft är tillfredsställande på ett övergripande plan men bankerna behöver avsätta mer kapital för att täcka risker kopplade till utlåningen till de kommersiella fastighetsföretag. Det framgår av Finansinspektionens stabilitetsrapport, som publicerades på tisdagen.


Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Bankernas motståndskraft är tillfredsställande på ett övergripande plan men de behöver avsätta mer kapital för att täcka risker kopplade till utlåningen till de kommersiella fastighetsföretag. Det framgår av Finansinspektionens halvårsvisa stabilitetsrapport, som publicerades på tisdagen.

– Orsaken till att vi tittat på det här är att vi vet att kommersiella fastighetskriser ofta legat bakom tidigare finansiella kriser, säger Finansinspektionens chefsekonom Henric Braconier på en pressträff.

Kommersiella fastigheter står för för 20 procent av storbankernas totala utlåning. Bankerna håller i dagsläget 45 miljarder kronor i kapital för att ta höjd för förluster i sektorn. Det är dock för lite enligt Finansinspektionen.

– Våra stresstester tyder på att förlusterna kan bli större än de här 45 miljarderna. Det finns alltså tecken på att bankerna håller för lite kapital för att täcka riskerna som finns i kommersiella fastighetsexponeringar. Därför ser vi ett behov av att agera, säger Braconier.

Finansinspektionen kommer närmare analysera hur mycket kapitalkravet bör höjas för att möta förlustrisker kopplade till fastighetsutlåningen. Att det blir en höjning står dock klart redan nu.

– Vi kommer redan under 2019 höja de här kraven. Vi ser framför oss en höjning av riskvikterna till åtminstone 30 procent, de ligger ju på ungefär 23 procent idag. Det är alltså väsentligt högre kapitalkrav på de här exponeringarna som kommer läggas på bankerna. Och vi ser att vi behöver göra det relativt snart, säger Braconier.

Finansinspektionen kommer återkomma med mer specifik information i oktober.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.