Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Fastighetsvärderingar på väg ner enligt Moody’s

Publicerad: 11 oktober 2019, 10:08

Moody’s högkvarter i New York.

Foto: Moodys

Ekonomin ser ut att ha toppat och man kan räkna med att värdet på de svenska fastighetsbolagens bestånd kommer sjunka framöver, skriver Moody’s i en färsk rapport.


Ämnen i artikeln:

Moodys

Ekonomin ser ut att ha toppat och man kan räkna med att värdet på de svenska fastighetsbolagens bestånd kommer sjunka framöver. Det skriver Moody’s i en färsk rapport.

Det amerikanska kreditvärderingsinstitutet påpekar samtidigt att man inte räknar med något större prisfall.

“Vi tror att de flesta bolag kommer kunna kompensera för den här mer modesta värdenedgången genom att skära ned på projektutveckling, sälja fastigheter och sänka utdelningar”, skriver Moody’s.

Moody’s analyserar i rapporten effekten på kreditvärdigheten av prisnedgångar på 15 respektive 30 procent. En nedgång på 15 procent skulle bara ha en modest inverkan på nyckeltal för kreditvärdighet. Dessutom skulle det antagligen dröja 2-3 år innan så sker då bolagen buffrat upp för att klara en viss prisnedgång.

I det mer dramatiska scenariot med ett fall på 30 procent så väntar sig Moody’s en mer signifikant inverkan på kreditvärdigheten då det försämrar bolagens möjligheter att refinansiera sina lån.

Det är dock ingen omedelbar fara på taket när det gäller refinansiering eftersom många bolag förnyat sina lån i lågräntemiljön som har rått sedan 2016.

Förbättrad likviditet

Bolagens likviditetsposition bedöms ha förbättrats. Bolagen har börjat refinansiera lån tidigare och förlängt längden på lånen. Dessutom har man börjat låna pengar utanför landets gränser.

Moody’s bedömer att de bolag de har under bevakning kommer kunna täcka åtminstone 12 månaders likviditetsbehov utan tillgång till kapital.

Sammantaget väntar sig Moody´s att de svenska bolagens kreditvärdighet är stabil de kommande 12-18 månaderna. Vidare noteras att bankernas och obligationsmarknadens vilja att låna ut pengar till fastighetsbolagen är fortsatt god.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Moodys

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.