torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Fastighetsfesten fortsätter på börsen

Publicerad: 8 oktober 2019, 12:00

Det går fortsatt bra för fastighetsbolagen på börsen. Foto: Mostphotos

Fastighetsaktier har gått bättre än börsen i stort de senaste åren och trenden håller i sig 2019. Under årets nio första månader steg Stockholmsbörsen 19 procent medan fastighetsaktierna skenade iväg hela 43 procent.

Ämnen i artikeln:

RiksbankenSilf

Fastighetsaktier har gått bättre än börsen i stort de senaste åren och trenden håller i sig 2019. Under årets nio första månader steg Stockholmsbörsen 19 procent medan fastighetsaktierna skenade iväg hela 42 procent.

Stockholmsbörsens fastighetsindex har nu stigit med hela 200 procent sedan slutet av 2013 samtidigt som börsen som helhet “bara” mäktat med en uppgång på 47 procent.

Årets rally för fastighetssektorn har eldats på av ränteutvecklingen. Det gångna året har tonen hos den amerikanska centralbanken (Fed) och andra centralbanker ändrats radikalt. I slutet av 2018 höjda Fed räntan och inställningen var då att räntorna skulle fortsätta uppåt.

I år har dock Fed gjort ett lappkast och sänkt räntan vid ett par tillfällen, vilket skapat nedåtpress på räntor även i andra delar av världen. Det gynnar fastighetssektorn där ränteutgifter är en viktig kostnadspost.

Riksbanken klamrar sig dock än så länge fast vid idén att räntan kommer höjas någon gång kring årsskiftet.

Frågan man kan ställa sig är hur uthållig årets uppgång är. Lägre kostnader i all ära men intäktssidan är än viktigare och den drivs av den reala ekonomin, som börjat visa svaghetstecken på sistone. I både USA och Europa har diverse inköpschefsindex halkat ner en bra bit under 50, vilket är gränsen mellan en krympande och växande ekonomi.

För Sveriges vidkommande så sjönk Swedbank/Silfs inköpschefsindex för industrin till 46,3 i september från 51,8 i augusti. Det är det största raset sedan finanskrisen 2008.

Det finns även en del risker som man måste ta hänsyn till. En osäkerhetsfaktor att hålla ögonen på är hur bankerna kommer reagera om Finansinspektionens förslag om att höja bankernas riskvikter för utlåning till kommersiella fastighetsbolag. Högre riskvikter sätter en hämsko på bankernas möjligheter att låna ut till fastighetsbolagen, vilket Fastighetsnytt rapporterat om tidigare.

– Jag ser tydliga risker för att kostnaderna för att låna säkerställt via bankerna kommer öka och att tillgången på kapital kommer minska in i nästa år. Den kombinationen är inte bra för fastighetsbolagen, säger Niclas Höglund, senior analytiker på Nordea med inriktning på bygg- och fastighetsbolag.

Det senaste budet från Finansinspektionen är att en remiss kommer gå ut den 5 november. Om Finansinspektionen går vidare med sitt förslag så kan det komma att börja gälla under nästa år.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev