Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Fastighetsbolagen säljer av

Publicerad: 7 april 2015, 00:00


Hur utvecklas vinsten i de stora fastighetsbolagen på börsen? Granskar vi åtta fastighetsbolag med lång börshistorik, kan konstateras att fjärde kvartalets vinst före skatt minskade 34 procent. Jag tror inte någon blir upphetsad av den nedgången, eftersom vinstsiffran inkluderar omvärderingar. Den siffran är notoriskt svåranalyserad.

Vinsten exklusive omvärderingar av fastigheter och räntederivat föll också, i detta fall med hela 60 procent under det fjärde kvartalet. Omvärderingar motsvarande drygt 70 procent av resultatet före skatt har då exkluderats.

Fastigheternas omvärderingar ökade i fjärde kvartalet från 1 370 miljoner kronor 2013 till 3 414 miljoner 2014, medan omvärderingar av räntederivat gick åt andra hållet, från 1 384 miljoner kronor för ett år sedan till minus 955 miljoner kronor 2014. Totalt sett gick omvärderingarna därmed från 2 754 miljoner kronor för ett år sedan till 2 459 miljoner 2014.

Ränteutvecklingen har spelat stor roll vid omvärderingarna av räntederivat. När räntan faller ger derivaten förluster, eftersom de används för att förvandla rörliga räntor till fasta. I ett fallande ränteläge blir det en dålig affär, vilket räntederivaten illustrerar. I gengäld minskar risken i bolaget, eftersom räntan blir kontrollerbar. Uppenbarligen har även fastighetsvärdet påverkats positivt av de fallande räntorna. På annat sätt är det svårt att förklara den kraftiga uppjusteringen av fastighetsvärden under 2014.

Vad förklarar att vinsten exklusive omvärderingar faller? Det beror till stor del på att bolagen sålt av fastigheter. När bolagen säljer av, blir det ett lägre driftsöverskott kvar i resultaträkningen, vilket i min mätning resulterar i en vinstnedgång. Att försäljningarna varit massiva, framgår av kassaflödet. De åtta bolagen i undersökningen redovisar ett positivt kassaflöde efter investeringar på 5,1 miljarder kronor för hela 2014, med en kraftig uppgång under det fjärde kvartalet. För ett år sedan var kassaflödet minus 4,7 miljarder kronor, efter en markant investeringsperiod. Då steg driftsöverskotten.

Den fråga jag ställer mig är om fastighetsbolagens ökade intresse för att sälja fastigheter skall tas som intäkt för att toppen är nådd?

Peter Malmqvist_blogg

Peter Malmqvist

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.