Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Fastighetsbolag värderas högt

Publicerad: 13 Augusti 2012, 12:03

JM har högst marknadsvärde i förhållande till sitt bokförda substansvärde bland de börsnoterade fastighetsbolagen.


JM har högst marknadsvärde i förhållande till sitt bokförda substansvärde bland de börsnoterade fastighetsbolagen som ingår i Stockholmsbörsens fastighetsindex, OMX Stockholm Real Estate GI.

Bolagets P/B-tal är 2,4 vilket innebär att marknadsvärdet är mer än dubbla dess bokförda substansvärde. Det framgår av Pangea Property Partners sammanställning av siffror från Reuters. Närmast efter JM kommer Catena med P/B-talet 1,9.

P/B är en förkortning på den engelska termen price-to-book där book står för book value, det vill säga det bokförda substansvärdet. Det finns olika varianter på hur detta nyckeltal räknas fram men även olika varianter på det bokförda substansvärdet. Man kan exempelvis justera det för immateriella tillgångar och skatt men man kan även använda sig av ojusterade siffror. De siffror som nämns ovan, och nedan, bygger på det ojusterade bokförda substansvärdet.

Det finns ingen regel som säger att ett visst P/B-tal är bättre än ett annat men man kan konstatera att ett bolag med P/B-talet 2,4 är ganska högt värderat relativt dess substansvärde. P/B-talet 1 innebär att marknadsvärdet är lika med substansvärdet medan ett värde lägre än 1 innebär att marknaden värderar bolaget lägre än dess substans. Lite kan man säga att det skulle kunna löna sig att köpa upp och stycka ett bolag med ett substansvärde som är lägre än marknadsvärdet men det är dock en förenkling.

De börsnoterade fastighetsbolagens P/B-tal:

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.