Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Fasta avgifter hindrar besparingar

Publicerad: 10 maj 2011, 22:00

Fasta avgifter hindrar besparingar
Enligt en studie av Nils Holgerssongruppen om lönsamhet vid effektiviseringar så kan den som minskar sin användning av fjärrvärme, el, vatten och minskar mängden sopor med 25 procent inte räkna med motsvarande kostnadsminskning. I en del fall sparas inte en enda krona…


Ämnen i artikeln:

Nils Holgersson-undersökningen

Källa: Pressmeddelande Nils Holgerssongruppen

Fasta avgifter hindrar besparingar

Enligt en studie av Nils Holgerssongruppen om lönsamhet vid effektiviseringar så kan den som minskar sin användning av fjärrvärme, el, vatten och minskar mängden sopor med 25 procent inte räkna med motsvarande kostnadsminskning. I en del fall sparas inte en enda krona.

– Alla måste ta sitt ansvar om Sverige ska nå klimatmålen. Idag finns många ambitiösa mål för effektivisering, men priskonstruktionerna skapas på ett sådant sätt att de ska säkra stora intäkter till de privata leverantörerna eller till kommunerna, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Nils Holgerssongruppen har studerat hur kundens kostnader påverkas då användningen av fjärrvärme, el- och vatten samt behovet av hämtning av hushållsavfall minskar med 25 procent i en fastighet. Förhållandena i 30 kommuner har undersökts och resultatet är nedslående. En minskad användning ger inte motsvarande kostnadsminskning.

Möjligheterna att minska kostnaden genom att effektivisera ser mycket olika ut beroende på vilken kommun man bor i och vad man sparar på.

I vissa kommuner ger effektiviseringen ingen besparing alls. Extremfallet är kostnaderna för elnät i Luleå, här sparas noll kronor. Anledningen är att elnäten i Luleå enbart har fasta avgifter.

– Studien visar att elnäten generellt har stora andelar fasta avgifter. En sådan priskonstruktion minskar lönsamheten vid effektiviseringar, säger Per Holm.

I studien finns även positiva exempel. Fjärrvärmen i Göteborg är ett av dem, där priskonstruktionen gynnar effektivisering genom att vara helt rörlig. Fjärrvärmen har också stor betydelse för det totala kostnadsgenomslaget för kunden.

Fakta om studien ”Lönsamhet vid effektivisering”:

I denna studie från Nils Holgerssongruppen ”flyttas” en flerbostadsfastighet på 1 000 kvm till 30 kommuner i landet för att studera kostnadsförändringen när behovet av fjärrvärme, el, VA och hämtning av hushållsavfall minskar med 25 procent.

Bakom studien står organisationerna Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. EKAN Gruppen gör faktainsamling, sammanställning och analys av materialet.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News