måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Fabeges aktie faller 8 procent efter rapport

Publicerad: 21 oktober 2019, 06:26

Stefan Dahblo. Foto: Fabege.

Fabeges aktie rasar efter kvartalsrapporten och drar med sig resten av fastighetssektorn i fallet efter att bolaget, liksom Castellum och Atrium Ljungberg i förra veckan, redovisat negativ nettouthyrning.

Ämnen i artikeln:

Fabege FastigheterStefan Dahlbo

Fabeges aktie rasar efter kvartalsrapporten och drar med sig resten av fastighetssektorn i fallet efter att bolaget, liksom Castellum och Atrium Ljungberg i förra veckan, redovisat negativ nettouthyrning.

Nettouthyrningen ger en fingervisning om kommande hyresintäkter och när det nu kommer in negativa siffror från flera bolag i sektorn så skapar det farhågor om vad en kommande konjunkturförsvagning kan leda till.

Fastighetssektorn har dessutom gått extremt starkt på börsen i år och många bolag handlas till en premie mot substansvärdet.

Fabege sjunker 8 procent efter rapporten till 145 kronor men handlas fortfarande en bit över det långsiktiga substansvärdet 138 kronor. Bland många andra förlorare i sektorn kan nämnas Atrium Ljungberg, Castellum och Kungsleden, som tappar 5 procent vardera.

Minskad nettouthyrning

Stockholmsbörsens fastighetsindex sjunker över 3 procent men har ändå stigit 36 procent sedan årsskiftet.

Fabeges förvaltningsresultat ökade 23 procent i det tredje kvartalet till 397 miljoner. Även om det var en stark siffra så var ökningstakten lite långsammare än den varit tidigare under året. Samtidigt landade nettouthyrningen på -5 miljoner kronor. Under motsvarande period förra året låg den på 29 miljoner.

– Nettouthyrningen lever inte upp till våra förväntningar. Året fick en tuff start med Skatteverkets uppsägning och vi har inte kommit i mål med projektuthyrningar i den omfattning vi önskat. Nettouthyrningen är dessutom normalt sett svagare i tredje kvartalet. Det innebär också att projektvolymen sannolikt kommer att minska något nästa år, säger den nytillträdde vd:n Stefan Dahlbo i rapporten.

Dahblo ser dock framtiden an med tillförsikt:

– Även om mycket talar för att konjunkturen bromsar in står Stockholm inför fortsatt tillväxt vilket gynnar vår affär. Vi har en växande portfölj och stabila låga räntenivåer. Våra attraktiva byggrätter i bra lägen ger oss möjlighet till fortsatt värdeskapande projektutveckling. Vakanserna är låga och efterfrågan på kontorslokaler på vår marknad är fortsatt god.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev