lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Fabege steg på rapport - delar ut mer än väntat

Publicerad: 7 februari 2022, 11:12

Fabeges vd Stefan Dahlbo ser framför sig en normalisering av marknaden, med högre räntor och lägre kapitalflöden framöver. Foto: Jeanette Hägglund

Fabege delar ut fyra kronor per aktie, mer än analytikernas förväntan och aktien steg på börsen efter rapporten. Många hyresavtal ska omförhandlas under året - och vd:n ser framför sig en mer normaliserad marknad.
- Vi räknar med något lägre ökning av omförhandlingar än vi haft de senaste åren, säger Stefan Dahlbo, vd för Fabege till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Fabege FastigheterStefan Dahlbo

TO

ND


Marknaden svarade positivt på rapportsläppet och aktien avslutade måndagen upp knappt 6 procent på en Stockholmsbörs som steg 0, 7 procent. 

Hyresintäkterna för Fabege var högre än väntat, 746 miljoner kronor mot förväntade 728 miljoner kronor enligt sammanställning från Infront. 

- Ett solitt och starkt kvartal, säger Stefan Dahlbo till Fastighetsnytt. 

Bolaget föreslår en utdelning om 4:00 kronor per aktie för helåret 2021. Analytikernas förväntan låg på 3:80 kronor per aktie. 

Nettouthyrningen var 32 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, vilket var klart lägre än tredje kvartalets nettouthyrning på 74 miljoner kronor, något som Stefan Dahlbo förklarar med tidpunkten för omförhandlingar för några av de stora avtalen. 

Vakansgraden låg på 10 procent vid årsskiftet, vilket bolaget anser är en för hög nivå. 

Hur ser du på vakansgraden och vad har ni för målsättning 2022? 

- Den ska ner totalt sett. Det är inte helt enkelt att tolka vakansgraden då några av vakanserna är redan uthyrda, sedan har vi en stor vakans som kommer på Solna strand och den jobbar vi aktivt med att fylla igen. Det är en hyrespotential på ett par hundra miljoner, säger Dahlbo. 

Läs även: Fabege efter skrällköpet: ”Vi trappar upp tempot för bostäder i egen regi” 

Driftöverskottet landade på 569 miljoner kronor, vilket var högre än analytikernas förväntan på 546 miljoner kronor. Även förvaltningsresultatet blev högre än väntat, 418 miljoner kronor för fjärde kvartalet mot en förväntan på 384 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning. 

Efter skatt summerades Fabeges resultat till 2 264 miljoner kronor, vilket var högre än analytikernas förväntan på 1 033 miljoner kronor.

Kvartalets orealiserade värdeförändringar på fastigheter uppgick till 2 165 miljoner kronor jämfört med 799 miljoner kronor motsvarande kvartal föregående år.

Marknaden svarade positivt på Fabeges resultat, aktien steg med cirka sex procent under eftermiddagen. 

Marknaden svarade positivt på rapporten, och fler fastighetsbolag vände upp. Hur ser du på det och läget framöver?

- Det är en jättestark marknad, det finns fortsatt gott om kapital även om räntorna är på väg upp, vilket jag tror att man ska ha som basförutsättning. Fastigheter är ett attraktivt tillgångsslag för försäkringsbolag och andra så vi är fortsatt positiva till marknaden även om det kanske blir ett mer normaliserat läge gällande räntor och kapitalflöden, säger Dahlbo.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev