Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Exjobb: Strategierna som påverkar börsutvecklingen

Publicerad: 14 juli 2016, 12:30

Fredrik Lindquist och Jesper Hofmann.

Har du investerat i fastighetsaktier de senaste åren har du gjort helt rätt. De bolag som är geografiskt renodlade och transaktionsintensiva har haft bäst utveckling.


Ämnen i artikeln:

Examensarbete

Fastighetsbranschens bästa aktier sedan 2007 har utan tvekan varit Balder och Sagax på OMX Stockholm med en utveckling på 1 110 procent respektive 945 procent. Det är flera gånger högre än den genomsnittliga avkastningen för alla fastighetsbolag på 277 procent.

Balder och Sagax kännetecknas av att de på kort tid har växt sig till storbolag. De har lyckats genom att vara transaktionsintensiva och gjort goda affärer under en stigande marknad. Detta är dock inte hela sanningen, det finns fler intressanta strategier att ta hänsyn till inför en investering av en fastighetsaktie.

Vår studie heter ”Fastighetsbolagsstrategier på den svenska aktiemarknaden”, och har haft som mål att avgöra och definiera vilka fastighetsrelaterade strategier svenska fastighetsbolag använder sig av. Vi har även undersökt hur dessa val av strategier påverkar ett fastighetsbolags börsutveckling.

De strategier som studien har identifierat och använt som förklaring till börsutvecklingen är; geografisk placering, val av fastighetstyp, kapitalstruktur och värdeskapande genom transaktioner.

Fastighetsbolag som sprider sitt bestånd geografiskt tenderar att ha en lägre börsutveckling. Detta innebär att bolag som finns på färre orter tenderar att ha en bättre aktieutveckling. Fastighetsbolagen själva anser också att en satsning mot enskilda fastighetstyper som kontor eller lager kan ha förvaltningsfördelar.

En hög belåningsgrad ger en högre börsutveckling. Genom att låna mer kapital får bolag större hävstång och kan då generera mer kapital. Bolagen konstaterar att belåningsgradens storlek alltid är en avvägning mellan risk och tillväxtmöjlighet.

Att ha en strategi som innebär att skapa värde genom transaktioner har i flera fall varit positiv. Studien visar att strategin är lönsam under en period med hög prisutveckling på fastigheter.

Intervjuer med representanter för fastighetsbolagen visar att det finns ytterligare strategier och faktorer som kan påverka börsutvecklingen hos ett fastighetsbolag. Tillgången till fria aktier, utdelningar till aktieägare, substansvärde och kontinuerlig tillväxt är några av dessa.

I studien har vi även tittat på vilka tillgångsklasser som varit bäst att investera i under perioden 2007-2015. Den optimala portföljen innehåller 91 procent obligationer, 6 procent fastigheter och 3 procent aktier. Detta har gett investerare bäst avkastning i förhållande till låg risk. Den höga andelen obligationer beror på att denna tillgångsklass under perioden har en mycket låg risk i förhållande till avkastning, jämfört med aktier och fastigheter.

Oavsett vilka preferenser man har som investerare har finns det alltid ett fastighetsbolag som matchar dessa. Att titta på historisk börsutveckling förklarar inte den framtida utvecklingen fullständigt. Därför är det viktigt att undersöka fastighetsbolagen utifrån nämnda strategier innan en investering.

Studien innefattar data från 14 svenska börsnoterade fastighetsbolags årsredovisningar samt börsdata mellan perioden 2007-12-06 till och med 2015-10-30. Med sammanställd data har bolagen klassificerats utifrån deras strategier och analyserats med en regressionsanalys. Fyra utvalda bolag har därefter intervjuats för att jämföras mot dataanalysen.

Jesper Hofmann & Fredrik Lindquist

Ämnen i artikeln:

Examensarbete

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News