fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Evergrande skjuter upp årsredovisning och handelsstoppas

Publicerad: 22 mars 2022, 11:11

Evergrande kommer inte att möta deadline för årsredovisninge den 31 mars. Genrebild. Foto: Min Zhang

Årsredovisningen som skulle släppts av det djupt skuldtyngda och krisande fastighetsbolaget Evergrande skjuts upp. Nu vill PwC granska bolaget ytterligare.

Ämnen i artikeln:

KinaPWC

TO


Årsredovisningen skulle ha offentliggjorts den 31 mars. Nu är den uppskjuten på obestämd tid. Enligt Evergrande har det att göra med ”drastiska förändringar” i bolaget, som gjort att man behöver göra en fördjupad granskning. 

Det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande har blivit känt över hela världen det senaste året på grund av dess krisande ekonomi. Som ett av Kinas största fastighetsbolag - och det fastighetsbolag i världen som har störst skulder - skulle det bli stora konsekvenser i och utanför Kina om bolaget gick i konkurs. 

Läs även: Risk för dyrare finansiering: ”Minskade transaktioner är det första vi kommer se”

För två år sedan skärpte kinesiska staten dess kreditlåningsregler, vilket gjorde att de bolag som tagit högst risk plötsligt hamnade på osäker mark. När de inte kunde låna mer pengar för att betala för sina tidigare lån bröts den cykel som gjort fastighetsbolaget så stort och framgångsrikt från början. 

Med cirka 300 miljarder dollar i skulder, motsvarande cirka 2800 miljarder svenska kronor (mer än hälften av Sveriges BNP), har banker och kreditinstitut bitit på naglarna inför varje nytt förfallodatum för räntebetalningarna. 

Kinesiska staten har senare givit Evergrande lite töjmån, de får till exempel stöd för att bygga klart de påbörjade projekten. 

Men när nu årsredovisningen dröjer väcks misstankar om att företaget är i ett värre skick än de tidigare kommunicerat.

Läs även: ”Kan helt stoppa planerade byggprojekt” - här är materialen som påverkas av kriget

Enligt Evergrande och PwC har det att göra med den stora omstruktureringen som bolaget gjorde i höstas, något som leder till fler granskningsprocedurer. 

Som för att spä på oron är det fler fastighetsbolag i Kina som skjutit upp sina årsredovisningar. I vissa fall har det handlat om att revisorerna sagt upp sig, skriver CNBC. Nio fastighetsbolag i Kina har ännu inte gått ut med ett datum för när de släpper årsredovisningen för 2021. 

Evergrande Groups aktie har handelsstoppats på Hongkong-börsen fram till att årsredovisningen presenteras. 

Tidigare har Hongkongs Financial Reporting Council inlett en utredning om Evergrandes redovisning för helåret 2020 och första halvåret 2021. Dessutom görs en undersökning av hur PwC skött sin revision av bolaget, skriver Redovisningsvärlden. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev