Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Ett stort steg för Victoria Park

Publicerad: 3 September 2014, 13:02

Peter Strand vid Victoria Parks notering på huvudlistan i september 2014.

Foto: Sverrir Thór.

Victoria Park närmare sitt uttalade mål om att öka beståndet till en miljon kvadratmeter.


Ämnen i artikeln:

Peter StrandVictoria Park Fastigheter

I och med köpet av drygt 3 000 lägenheter i Eskilstuna som kommunicerades till marknaden strax före helgen har Victoria Park tagit ett stort steg mot sitt uttalade mål om att öka beståndet till en miljon kvadratmeter. Det säger vd Peter Strand i samtal med Fastighetsnytt.

Som Fastighetsnytt rapporterade på fredagen köpte det Limhamnsbaserade bolaget 3 100 lägenheter med en uthyrbar yta om 244 000 kvadratmeter från ett bolag i Fogelvik Holdingkoncernen. Det underliggande fastighetsvärdet i affären är 1,72 miljarder kronor varav 115 miljoner ska betalas via emission av i huvudsak nya B-aktier. Fogelvik Holding blir därmed en stor aktieägare i Victoria Park och hamnar på cirka fjärde plats i bolagets aktieägarförteckning, enligt Peter Strand.

– Säljaren har en lock-up period vilket gör att han inte kan sälja aktie över börsen under första året, därefter kan han sälja hälften av aktierna. Efter 18 månader kan han sälja ytterligare 75 procent och resten efter två år. Det är en väldigt lång lock-up, förklarar Peter Strand.

Vidare berättar han att säljaren, Thomas Hopkins som äger Fogelvik Holding, har byggt upp beståndet i fråga sedan 2009 men att han i sin verksamhet nu närmar sig ett generationsskifte och därför väljer att sälja.

– Det är ett väldigt stort steg för oss. Med denna affär växer vårt bestånd med 70 procent sett till antal lägenheter, till 7 600 lägenheter. Jag tycker det är väldigt roligt att komma in i en så bra stad som Eskilstuna. Intresset kring bostadsmarknaden är stort och pendlingsavståndet till Stockholm är bra.

Han berättar att portföljen som köpes består av två områden med miljonprogramsfastigheter som dock ligger i relativt nära anslutning till Eskilstuna centrum, cirka 1,5 kilometer åt vardera håll. Snitthyran ligger på cirka 880 kronor per kvadratmeter och år och Victoria Park gör bedömningen att yielden ska börja på cirka 5,5 procent. Vidare bedömer man möjligheten att öka fastighetsvärdet som stor.

– Vi går in på 7000 kronor kvadratmetern som är väl cirka en fjärdedel av vad nyproduktion kostar och genom att jobba med vår modell med standardhöjande åtgärder tror vi oss kunna öka värdet ganska brant.

Enligt Victoria Parks vd påminner portföljen väldigt mycket om bolagets bestånd i Linköping som är cirka 1 500 lägenheter.

– Det är ungefär samma typ av stad, samma typ av miljö och samma typ av bostadsområde med främst låg bebyggelse. Husen är främst två-, tre och fyravåningshus och områdena är till stor del grönområden.

Som en del av affären tar Victoria Park över en förvaltningsorganisation i Eskilstuna, något som enligt Peter Strand var en förutsättning för affären då beståndet är så pass stort att det hade varit nästintill omöjligt att själv kunna bygga upp en egen förvaltningsorganisation innan tillträdet.

Hyresnivån i fastigheterna är som nämnts ovan relativt låg men det finns ingen skuldbindning från köparens sida att hålla den nivån.

– Vi kan inleda våra standardhöjande åtgärder så fort vi har tillträtt fastigheterna. Säljaren gillar vårt sätt att jobba med intäkter och säger själv att vi är bättre på det än vad han är. Han har jobbat mycket med energieffektivisering och liknande men inte jobbat lika aktivt med intäkter.

Peter Strand förklarar att investeringen för de standardhöjande åtgärderna kommer att variera från lägenhet till lägenhet men bedömar att man är i full gång om cirka ett halvår. Det visar bland annat erfarenheten från Linköping där man i början rustade upp två lägenheter i månaden men på grund av stark efterfrågan nu har ökat takten till fem lägenheter i månaden. Upprustningen kommer huvudsakligen att finansieras med kassaflödet.

– Hela den här affären är så stor att vårt kassaflöde förändras dramatiskt och det blir en enorm påverkan på resultat per förvaltad kvadratmeter. Vi kommer att ha ett väldigt stort kassaflöde och en omsättning på drygt en halv miljard kronor och det är viktigt att relativt snabbt komma upp i den här volymen. Det gör att vi har ett stort kassaflöde och kan återinvestera betydande delar, säger Peter Strand.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.