Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Ett starkt kvartal av Kungsleden trots rött på sista raden

Publicerad: 18 februari 2016, 13:26

Kungsleden redovisar ett driftnetto om 441 miljoner kronor för 2015 års fjärde kvartal. Det är en rejäl ökning jämfört med motsvarande kvartal året innan och kanske den tydligaste av signaler om vilken enorm förändring bolaget har genomgått, inte bara de senaste åren utan även under 2015.


Ämnen i artikeln:

Biljana PehrssonKungsleden Fastigheter

Kungsleden redovisar ett driftnetto om 441 miljoner kronor för 2015 års fjärde kvartal. Det är en rejäl ökning jämfört med motsvarande kvartal året innan och kanske den tydligaste av signaler om vilken enorm förändring bolaget har genomgått, inte bara de senaste åren utan även under 2015. Som vd Biljana Pehrsson skriver i sitt vd-ord har man under året investerat 5,8 miljarder kronor i strategiska fastigheter samtidigt som man har sålt icke-strategiska kåkar för över 700 miljoner. Man har bantat sin geografiska profil från 91 kommuner till 69 kommuner och koncentrerat 59 procent av sitt fastighetsvärde till de dynamiska storstadsregionerna.

Biljana Pehrsson tillträdde i samband med att Kungsleden lanserade sin nya strategi. Man skulle bli mindre transaktionsaktiv och istället lägga fokus på förvaltning och kassaflöden. I syfte att nå till ett fastighetsbestånd som optimerar den nya strategin har man varit enormt aktiv på transaktionsmarknaden men nu har man, enligt vd:n, nått alla de mål man satte när strategin sjösattes och nu är det dags att börja fokusera fullt på förvaltningen. Man har satt sikte på 2020 och lanserat en ny affärsplan som man hädanefter kommer att följa.

En del i omvandlingen av Kungsleden har varit att bli av med de dyra räntesäkringar man tog under 2008. Det har man dels gjort via sina förvärv, då man har tagit in nya lån, dels via refinansiering. Resultatet av detta är att man nu har ett avsevärt bättre räntenetto än ifjol och det i kombination med det förbättrade driftnetto leder till att för kvartalet mer än fördubblar man sitt förvaltningsresultat, från 154 miljoner kronor ifjol till 316 miljoner nu. Sett till helåret ökar man sitt förvaltningsresultat med 236 miljoner kronor till 966 miljoner. Det i sin tur leder till att man höjer utdelningen med 33,3 procent till 2 kronor per aktie.

Olikt många andra bolag så kan Kungsleden inte tillgodoräkna sig några större orealiserade värdeförändringar för fjärde kvartalet 2015, endast 114 miljoner kronor, vilket kan jämföras med de 595 miljoner man fick ifjol men däremot får man en liten skjuts framåt av det faktum att räntederivatens värde utvecklas betydligt mer gynnsammare. Det till trots gör man dock en lite sämre vinst före skatt än ifjol men det är först när vinst efter skatt ska redovisas som skillnaderna blir stora. Kungsleden förlorade som Fastighetsnytt tidigare har rapporterat sitt sista skattemål i Kammarrätten under december månad 2015 och betalade drygt 1,3 miljarder kronor i skatt på grund av det. Efter skatt gör man därför en förlust på 709 miljoner kronor fjärde kvartalet 2015.

Det svider så klart för en vd att behöva redovisa sådana siffror men sannolikt gläds Biljana Pehrsson desto mer åt det faktum att hon och hennes team är nu kvitt de skatteprocesser som legat som en våt filt över Kungsleden. Det är en viktig milstolpe i bygget av det nya Kungsleden och nu kan man fokusera fullt på den nuvarande verksamheten, då alla spöken från det förflutna har dödats.

Allt som allt, trots den stora röda siffran på sista raden, ser Kungsledens kvartal ut att vara mycket bra från Kungsledens sida. Den löpande verksamheten flyter på mycket bra och förvaltningsresultatet är starkt. Det nya Kungsleden är snart färdigbyggt och nu kan Biljana Pehrsson och hennes team fokusera på det man vill göra, nämligen förädla och förvalta det förtroende man har fått och som det heter i vd-ordet: ”…skapa attraktiva platser som berikar människors arbetsdag.”

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.