Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Ett rimligt, logiskt och klokt beslut

Publicerad: 10 november 2015, 00:00


När Fabege i november 2012 köpte närmare 3,5 miljoner aktier i Catena, 29,9 procent av kapitalet i bolaget, tyckte jag att man gjorde en briljant affär. Utvecklingen av Arenastaden var i full gång och som störste ägare i Catena, som då endast ägde en fastighet, fick man inflytande över en angränsande mark. När jag nu bläddrar i mitt rapportarkiv ser jag att Catenas Bilia-tomt värderades då till 700 miljoner kronor men detaljplanerna var inte färdiga på grund av överklagandeprocesserna och de flesta insåg nog att marken var värd betydligt mer än så. För en investering på cirka 280 miljoner kronor fick Fabege alltså i praktiken makten över en tomt värd minst en miljard, eller så resonerade jag i alla fall då.

När man nu avyttrat hela sitt resterande innehav i Catena så är det ett rimligt, logiskt och enligt min uppfattning klokt beslut. Hösten 2012 kostade en Catena-aktie 60-70 kronor och idag avyttrade Fabege aktierna till kursen 111 kronor, med undantag för de 850 000 aktier man sålde i maj 2014 för 87,6 miljoner. Man har alltså gjort en rejäl hacka enbart via sin aktieinvestering. Sedan har man köpt loss Bilia-tomten till ett pris om 1,5 miljarder kronor. Något högt kanske om man jämför med värderingen på tomen hösten 2012 men då ska man ta hänsyn till att den då förmodligen var något försiktigt värderad – som nämnts ovan – och att detaljplanerna nu dessutom är färdiga och, inte helt oviktigt, färdigöverklagade. Dessutom får vi inte glömma den värdeutveckling fastigheter har haft senaste åren. Huruvida Fabege har betalat ett pris som återspeglar markens verkliga värde har jag svårt att bedöma men magkänslan säger ändå att så är fallet.

Hursomhelst känns det som att Fabege nu har nått sitt syfte med den initiala investeringen, man har säkrat att man får utveckla Bilia-tomten som blir ett bra komplement till och en förlängning av Arenastaden. Det finns ingen risk för att Paulsson-sfären tappar makten i Catena, där Erik Paulssons maktbolag Backahill kontrollerar 45,5 procent av rösterna och vd:n Gustaf Hermelin via bolag kontrollerar 7,2 procent av rösterna. Slutligen inkasserar man en bra vinst på investeringen.

https://fastighetsnytt.se/2015/05/saljer-bilia-tomten-till-fabege-for-15-miljarder/

https://fastighetsnytt.se/2012/11/fabege-tar-makten-i-catena/

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.