Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Ett glatt börsår 2014

Publicerad: 21 december 2014, 14:25

När börsåret 2014 ska sammanfattas avseende de börsnoterade fastighetsbolagen krävs det egentligen endast ett enda ord: Succé! Ja, man kan till och med ta i lite mer och kalla det en braksuccé.


Ämnen i artikeln:

Byggmästare Anders J AhlströmBalder FastigheterBesqabFSBXHemfosa FastigheterNP3 FastigheterOMXSagaxTribonaVictoria Park Fastigheter

När börsåret 2014 ska sammanfattas avseende de börsnoterade fastighetsbolagen krävs det egentligen endast ett enda ord: Succé! Ja, man kan till och med ta i lite mer och kalla det en braksuccé. Dagen innan dessa rader skrivs, det vill säga 18 december, låg OMX Stockholm Real Estate GI (Stockholmsbörsens totalavkastningsindex för fastighetsaktierna) på 1 710,19 vilket förvisso inte är högsta noteringen någonsin men nära in på. All-time high är 1 718,63 vilket noterades 8 december 2014. I slutet på förra året låg index på 1 276,76 vilket innebär att sedan 2013 blev 2014 har fastighetsindex stigit med hela 33,9 procent och slagit övriga börsen med råge. Samtidigt har börsens ledande index, OMX S30 som omfattar de 30 mest omsatta bolagen på börsen stigit med 8,2 procent och OMX Stockholm GI, som omfattar alla bolag på börsens huvudlista, stigit med 13,4 procent.

FSBX, Fastighetsnytts eget aktieindex som omfattar den bredare samhällsbyggnadssektorn, har sedan det började räknas 6 maj 2014 stigit med 11,86 procent. Då huvudlistans fastighetsbolag utgör lejonparten av FSBX indikerar detta att en stor del av fastighetsindex uppgång ägde rum på årets första halva, något en beräkning av fastighetsindex ändring under perioden 6 maj till 18 december bekräftar. Under den perioden har fastighetsindex stigit med 10,6 procent vilket visar att under årets första fyra månader och maj månads första dagar steg fastighetsindex med 23,3 procent. Uppgången från maj till årets slut är alltså betydligt mer blygsam men ändå inget att skämmas för och ifall inget oväntat sker under årets sista fem handelsdagar kan man redan nu konstatera att fastighetsaktierna kollektivt går in i 2015 med flaggan i topp.

Riksbanken gav ökad kraft
Frågan är dock hur länge trenden kan hålla i sig och det är föga sannolikt att en stigning om 33,9 procent är hållbar, i synnerhet med tanke på det faktum att under 2013 steg fastighetsindex med 24,3 procent. Någon gång måste det ge vika och under hösten fanns en del tecken på att festen var över. Under fjärde kvartalets första två veckor dök börsen rejält men återhämtade sig sedan och fick sedan stöd av Riksbankens beslut att kapa reporäntan till noll procent. Då repade marknaden mod ordentligt och det gäller i synnerhet fastighetsaktierna.

Ränta är den största kostnadsposten för de allra flesta fastighetsbolag och när den minimeras är det nästan självklart att det gynnar bolagen och deras aktieägare i form av ökad utdelningspotential. Det har börsen tagit fasta på under hösten och börsen har därmed utvecklas mycket bra. Sedan Riksbanken presenterade sitt beslut i slutet på oktober har index stigit med 13,6 procent och trotsat allt som heter oljekris eller geopolitisk oro.

Sagax i en klass för sig
Sett till enstaka bolag och aktier är Sagax utan tvekan årets vinnare. Logistikbolagets båda aktieserier är de som har stigit med hittills i år och Sagax B är den aktie som stigit mest. Vid årsskiftet kostade Sagax B-aktie 24,2 kronor och när Stockholmsbörsen slog igen portarna 18 december kostade Sagax B 43 kronor. En kursökning med hela 77,7 procent. Sagax A hade under samma period stigit med 59,7 procent till 42,8 kronor. Hela fem fastighetsaktier steg med över 50 procent under året, Balder med 58 procent, Hemfosa med 54,9 procent och Klövern med 52,5 procent.

Endast fem av de 24 fastighetsaktierna föll i kurs under året, varav Victoria Parks båda stamaktier var två. Mest av alla föll Victoria Parks A-aktie, med 15,3 procent. Närmast därefter, eller före beroende på hur man ser på det, kom Tribona, -4,8 procent, och Victoria Park B, -3,6 procent. Två av årets nykomlingar, Besqab och NP3 Fastigheter, föll med 2,4 respektive 1,5 procent. Notera att denna beräkning baseras på stängningskurs under första handelsdagen. Både NP3 och Besqab steg jämfört med sin teckningskurs.

Stort antal nya bolag
Året 2014 kommer dock inte bara att återfinnas i annalerna på grund av den imponerande värdestegringen av fastighetsaktierna. Vi kommer även att minnas året som börsintroduktionernas år. Under året har tre nya bolag tillkommit i fastighetsindex varav det mest prominenta är Hemfosa Fastigheter. De övriga är Besqab och NP3. Hemfosa har varit ett av årets stora utropstecken, bolaget har genomfört en hel del transaktioner, stigit rejält som nämnts ovan och sist men inte minst emitterat en preferensaktie.

På börsens tillväxtmarknad, First North, har ytterligare ett antal bolag tillkommit. Sveriges största privatägda fastighetsbolag, Akelius Residential, noterade en preferensaktie under sommaren 2014 och i april gjorde ett anrikt bolag i ny (fastighets)kostym, D. Carnegie & Co., entré på börsen. Även byggbolag har tillkommit, exempelvis Oscar Properties och Tobin Properties, men också smärre fastighetsbolag som Prime Living och innan jul väntar börsens fastighetsfamilj ännu en tillökning när Byggmästare Anders J. Ahlström noterar en B-aktie på First North.

Fastighetsnytt kunde nyligen rapportera att fastighetssektorn är den tredje största sett till rest kapital på börsen under 2014. Endast industri och telekom är större och fastighetssektorn har under året rest närmare 7 miljarder kronor.

Prognos 2015
Det är som nämndes ovan lite svårt att tro att trenden med stigande kurser kommer att kvarstå i all evighet men samtidigt, givet det gynnsamma ränteläget, är det svårt att se några tecken på att botten kommer att ramla ur börsen. Den mest realistiska prognosen torde dock vara att uppgången successivt kommer att mattas av men dock inte vända. När undertecknad tidigt 2014 fick ett samtal från Aktiespararnas tidning och ombads göra en prognos om årets utveckling blev prognosen en uppgång med 10 procent. Onödigt försiktigt har det visat sig men det kanske är läge nu att upprepa den prognosen.

Sett till antalet nyintroduktioner har börsen flaggat för att 2015 blir ett bra år även om antalet bolag kanske inte blir lika stort som 2014. Det finns dock några stycken i pipeline och 2015 lär bli ett bra år även på den fronten.

Sverrir Thór

Läs mer om om transaktionsåret för fastighetssektorn, “Högkonjunktur på transaktionsmarknaden.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.