Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

EQT lägger bud på Stendörren

Publicerad: 27 november 2018, 05:50

Bild: Riksbanken

Investmentjätten EQT har via sitt helägda dotterbolag Chicago Holding lagt ett offentligt uppköpsbud på börsnoterade Stendörren Fastigheter. Budet är ett kontantbud och ligger på 100,25 kronor per A- och B-aktie i Stendörren vilket innebär att Stendörren värderas till drygt 2,8 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

EQTStendörren Fastigheter

Budet innebär en premie om 3,8 procent givet Stendörrens B-akties stängningskurs på måndagen (96,6 kronor per aktie) och 23,5 procent jämfört med den volymviktade snittkursen (81,2 kronor per aktie) de senaste tolv kalendermånaderna. Vidare innebär budet en premie om 0,25 procent jämfört med Stendörrens EPRA NNAV, det aktuella substansvärdet, vid slutet av tredje kvartalet men en rabatt om 8,5 procent givet EPRA NAV, det långsiktiga substansvärdet, vid kvartalsskiftet.

I ett pressmeddelande skriver EQT att man anser att Stendörren är ett välskött fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar fastigheter avsedda för industri och logistik i Storstockholm och Mälardalen. Vidare skriver man:

”EQT Real Estate har följt Stendörren under en lång tid och imponeras av Stendörrens starka och stabila utveckling. Det stora antalet outnyttjade byggrätter erbjuder en möjlighet att vidareutveckla dess fastighetsportfölj, vilket ligger väl i linje med EQT Real Estate strategi att investera i tillgångar med utvecklingspotential.

EQT Real Estate bedömer att den ökade investeringstakten som krävs för att utveckla byggrätterna med fördel sker i privatägd regi eftersom Stendörrens resultat kan komma att minska under en övergångsperiod. EQT Real Estate bedömer att Erbjudandet är finansiellt attraktivt för Stendörrens aktieägare.”

Några av Stendörrens största ägare, inklusive huvudägaren Kvalitena och bolagets ordförande Knut Pousette, har accepterat EQT:s bud och sammanlagt har man därmed en accept om 50,06 procent av rösterna.

Styrelseledamoten Seth Lieberman sitter förutom Stendörrens styrelse i EQT Real Estates investeringskommitté varför han är att betrakta som närstående till budgivaren även om han inte deltagit i beslutsfattandet kring budet.

I en kommentar till budet skriver Stendörren att man konstaterar att budet är lagt och att man anlitat Handelsbanken Capital Markets och Advokatfirman Vinge som rådgivare. Stendörren har tillsatt en budkommitté där Knut Pousette och styrelseledamoten Seth Lieberman, som även han accepterat budet, anses jäviga. Budkommittén leds av styrelseledamoten Jenny Wärme.

EQT:s acceptperiod för budet löper till 19 december och inom två veckor beräknas Stendörrens budkommitté ge sitt utlåtande om budet.

Lyssna på senaste avsnittet av IR-podden där Stendörrens vd Fredrik Brodin medverkar

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

EQTStendörren Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.