Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

En obefogad reaktion

Publicerad: 4 November 2014, 00:00


Aktiemarknaden är ibland en nyckfull varelse. Det fick vi se prov på nu på tisdagen när Balder släppte sin delårsrapport. En på de flesta sätt och vis strålande rapport, bolaget växer så det knakar men lyckas ändå öka sin lönsamhet och alla nyckeltal tyder på ett mycket välskött bolag. Den initiala reaktionen var att aktien steg en aning men sedan började den rasa. På bara någon minut gick aktien från att kosta 97,75 kronor (+1,03 procent jämfört med gårdagens stängningskurs på 96,75) till att kosta 95,5 kronor (-1,3 procent).

Knappt en timme efter att rapporten släpptes låg aktien på 93,5 kronor (-3,4 procent). Aktiemarknaden reagerar på information och styrs av en kombination av information och förväntingar. I det här fallet förefaller det tydligt att resultatet inte var helt i linje med de förväntningar som marknaden gjort och eventuellt prisat in i aktien. Möjligen kan vd Erik Selins kommentar i vd-ordet att konkurrensen blir tuff under 2015 ha lagt sordin på stämningen men det förefaller osannolikt då det inte borde vara någon större nyhet att konkurrensen på fastighetsmarknaden är tuff, i synnerhet med tanke på att alla konkurrerar om samma objekt.

Det är alltså mest rimligt att kvartalets utfall inte var i linje med marknadens förväntningar och då spelar det i stort sett ingen roll hur bra rapporten egentligen är. Initialt i alla fall. När den ”chocken” lagt sig och marknadens aktörer samlat sig lite och analyserat själva rapporten insåg man nog att reaktionen var obefogad. Aktien började stiga igen för att sedan falla igen men dock inte lika skarpt, än så länge.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.