Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

En maktfaktor på svensk fastighetsmarknad

Publicerad: 13 oktober 2015, 21:00

I samband med Corem Property Groups offentliga uppköpsbud på Tribona har Länsförsäkringars fastighetsfond hamnat i rampljuset.


Ämnen i artikeln:

LänsförsäkringarTribonaCorem Property Group

I samband med Corem Property Groups offentliga uppköpsbud på Tribona har Länsförsäkringars fastighetsfond hamnat i rampljuset. Fonden äger 9,9 procent av kapitalet i Tribona och är därmed det Lundabaserade logistikbolagets näst största ägare och en nyckelspelare i budstriden då Länsförsäkringar mycket väl kan komma att bli en avgörande faktor om huruvida Corem får köpa sitt kusinbolag och tillika konkurrent.

Intressant i sammanhanget är att Länsförsäkringar även är en stor aktieägare i Corem men det förklaras helt enkelt av det faktum Länsförsäkringar via sitt fondbolag Länsförsäkringar Fondförvaltning är den svenska institutionella investerare som har störst exponering mot fastighetsaktier. När Fastighetsnytt baserat på data från SIS Ägarservice sammanställer Länsförsäkringars ägande i de på Stockholmsbörsens huvudlista noterade fastighetsbolagen visar det sig att Länsförsäkringar Fondförvaltning finns bland de tio största, oftast fem största, ägarna i nästan samtliga bolag. Undantagen är bara tre, Wallenstam där man återfinns på 42:a plats, Victoria Park där man återfinns på elfte plats och Besqab där Länsförsäkringar vid halvårsskiftet inte verkade äga några aktier alls.

Sett till marknadsvärde uppgår Länsförsäkringar Fondförvaltnings innehav i svenska fastighetsaktier till närmare 10,7 miljarder kronor och förutom de tre ovannämnda bolagen finns endast fyra bolag där Länsförsäkringar Fondförvaltning inte finns bland det fem största ägarna, i återstående 18 bolag är man en av de största ägarna och i många av dem utövar man ägarinflytande, har representanter i styrelser och representeras i valberedningar. Således finns Länsförsäkringar representerat i sju av de tio valberedningar som redan har tillsatts inför årsstämmorna 2016.

Det borde därmed inte vara en vågad slutsats att dra att Länsförsäkringar är en maktfaktor på svensk fastighetsmarknad. Det är man dels via sitt stora indirekta ägande och styrelseinflytande i de noterade bolagen via sina fonder, huvudsakligen fastighetsfonden, dels via det direkta ägandet i egna dotterbolaget Humlegården Fastigheter som äger fastigheter till ett marknadsvärde om 14,5 miljarder kronor och dessutom förvaltar fastigheter till värde om 3,8 miljarder kronor. Fastigheter som ägs av Länsförsäkringar Sak och Länsförsäkringar Liv.

Är det då en medveten strategi från Länsförsäkringars sida att vara så exponerad mot fastigheter? Fastighetsnytt ställde den frågan till Jesper Bonnivier, vice vd på Länsförsäkringar, via e-post och fick svaret att så är det inte utan att det helt enkelt beror på att fastighetsfonden har vuxit med antalet fondandelsägare och deras sparande. Som nämnts ovan uppgår fondens innehav i svenska fastighetsbolag numera till närmare 11 miljarder kronor.

På frågan vad Länsförsäkringar kan bidra med i fastighetsbolagens bolagsstyrning, med tanke på att man finns representerat i så många valberedningar och styrelser, svarar bolagets representant att man har en god kännedom om fastighetsbranschen och att den självklart utnyttjas i valberedningsarbetet.

tabell_sverrir

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.