Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Diös vinst krymper

Publicerad: 26 februari 2014, 09:05

Diös-koncernens driftnetto för det fjärde kvartalet uppgick till 176 miljoner kronor och sjönk med 13 miljoner jämfört med samma kvartal 2012. Det lägre driftnettot förklaras av sjunkande hyresintäkter och marginellt ökade kostnader.


Ämnen i artikeln:

Diös Fastigheter

Den viktiga överskottsgraden, som indikerar bolagets lönsamhet, har även den sjunkit, från 55,9 procent till 53,8 procent.

Tack vare att man har lyckats sänka sina administrationskostnader och att omstruktureringskostnader i samband med förvärvet att av Norrvidden blev lägre än fjärde kvartalet 2012 ligger förvaltningsresultatet för kvartalet på par med det som var ifjol. Norrvidden är för övrigt fullt integrerat i Diös nu och förvärvet kommer inte att belasta resultatsräkningen framöver.

Posten värdeförändingar är inte lika gynnsam för Diös som under fjärde kvartalet 2012, varken när det gäller fastigheter eller derivaten och när man summerar ihop det till resultat före skatt blir utfallet en minskning med 103 miljoner kronor.

Sett till helåret 2013 blir bilden i princip densamma. Hyresintäkterna sjunker samtidigt som kostnaderna ökar och överskottsgraden sjunker med 1,1 procentenhet till 56,5 procent. Förvaltningsresultatet ökar med 14 miljoner till 354 miljoner kronor beroende på att räntenettot förbättrats och återigen att integrationskostnaderna för Norrvidden sjunker. Fastigheternas värde sjunker med 24 miljoner kronor jämfört med en ökning om 189 miljoner ifjol och som följd blir resultat före skatt 54 miljoner kronor lägre än ifjol, 398 miljoner kronor. Diös styrelse har rekommenderat en oförändrad utdelning på 2,3 kronor per aktie.

Positivt är att det egna kapital växer samtidigt som balansräkningen krymper en aning. Diös soliditet har varit för låg men nu ökar den och ligger på 26,8 procent. Samtidigt har belåningsgraden krympt till 64,8 procent och räntetäckningsgraden ligger kvar på 2 gånger kostnaderna.

Bokslutet har inte mottagits bra på börsen och Diös aktie har sjunkit med 1,9 procent i skrivande stund. Det finns en hel del frågetecken att rätta ut men sammanfattningsvis kan man säga att Diös bokslut för 2013 inte är övertygande.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Diös Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.