Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Detroit i amerikanska krisens epicentrum

Publicerad: 24 Augusti 2012, 12:22

Under en fyraårsperiod ska 10 000 bostäder rivas för att kunna förbättra bostadsmarknaden.

I Detroit står vart femte hus tomt och fastighetspriserna har gått ned 80 procent de senaste åren.


I Detroit står vart femte hus tomt och fastighetspriserna har gått ned 80 procent de senaste åren. I de värst drabbade delarna av staden kan du köpa ett hus för en dollar. Nu ska en fjärdedel av stadens fastighetsbestånd rivas för att skapa en ny framtid.

“Kan den sista personen som lämnar Detroit släcka ljusen?” Klistermärket på SUV:en  i centrala Detroit sätter tonen för vårt besök. Märket började säljas som ett skämt men nu släcks faktiskt ljusen i ”Motor City”. I en av de allra fattigaste delarna av Detroit, Highland Park, har kommunen inte bara släckt ned två tredjedelar av alla gatlampor utan också tagit bort dem. Borgmästaren Dave Bing har bestämt sig för att bara satsa på service till de mer livskraftiga områdena. Under en fyraårsperiod ska dessutom hela 10 000 bostäder rivas för att kunna förbättra bostadsmarknaden och i samma veva försöka skapa en framtid och ett intresse för staden. Rivningsplanen bli mer förståelig när man betänker att Detroit det senaste årtiondet har förlorat en fjärdedel av sin befolkning och drygt en miljon invånare sedan sina glansdagar på 1950-talet.

60 000 utmätningar

För att se hur djupt Detroit har fallit behöver man bara gå norrut på Woodward Avenue. Här övergår tomma trottoarer och krossade butiksfönster i rostande industriruiner, tusentals ödetomter och söndervittrade vägar. Området vi befinner oss i kunde tidigare skryta med Chryslers huvudkontor, Fords monteringsfabrik och 20 000 industrijobb. När man tittar sig omkring idag finns det ingenting som kan sprida någon glädje eller tro på framtiden. Landskapet skvallrar om den gigantiska kris som USA har befunnit sig i och fortsätter att dras med, oavsett vad Wall Street pumpar ut för vinstsiffror. Bolånekrisen är manifest: kvarter efter kvarter med till saluskyltar nedtryckta i vildvuxna gräsmattor. Detroit har redan haft drygt 60 000 utmätningar sedan 2005 och fastighetspriserna beräknas ha fallit 80 procent de senaste åren.

Rivning som krisbekämpning

För att hålla Detroit i så gott skick som möjligt har borgmästaren Dave Bing tvingats ta till drastiska åtgärder och beslutat att riva 10 000 bostäder innan han lämnar sitt ämbete i december 2013. Det är ett försök att stävja hemlöshet, narkotikanästen och potentiella utrymmen för kriminella. En plan håller på att arbetas fram för hur Detroit ska omformas, vilka kvarter det ska satsas på och hur den övergivna stadskärnan ska återupplivas.

Jennie Dehlén

Artikeln är ett utdrag ur en USA-special som publiceras i Fastighetsnytt nummer 4. Tidningen ges ut den 14 september och kommer att finnas tillgänglig under Business Arena.

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.