Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Det nya Kungsleden

Publicerad: 3 december 2014, 00:00


När jag började jobba på Fastighetsnytt för knappt tre år sedan var Kungsleden ett bolag på dekis. En del av mig vill skriva att det var ett bolaget i kris men riktigt så illa var det kanske inte. Det var dock illa. Kungsleden brottades med ärvda skattemål som har kostat en hel del arbete, energi och framförallt pengar. Dessutom hade bolagets ledning tagit beslutet att binda räntorna när ränteläget var som högst 2008 och, även om det vid det tillfället fanns indikationer på att det var ett korrekt beslut, så visade det sig vara helt fel och mycket kostsamt.

Jag skrev mycket om Kungsleden då det var för mig uppenbart att bolaget brottades med svåra problem. I maj 2012 lämnade vice vd:n och CFO:n Johan Risberg bolaget och ersattes av Anders Kvist, som är expert på krisfinansiering, och det talade enligt många i branschen för att problemen var ännu större än de flesta insett. När styrelsen meddelade att man beslutat att rekommendera att ingen utdelning betalades ut för verksamhetsåret 2012 visade det sig att så var fallet. Såtillvida man inte befinner sig i ett tillväxtskede så slopar bolag inte utdelningen ifall man inte desperat behöver hålla i pengarna. Börsens reaktion blev omedelbar och aktien förlorade en fjärdedel av sitt redan sargade värde på bara några timmar. Tillfället uppstod och Gösta Welandson tog chansen och köpte på sig mycket aktier och tog makten i Kungsleden.

Ungefär samtidigt, kanske någon månad tidigare, inledde man arbetet med att ta fram en ny strategi och när vd:n Thomas Erséus lämnade bolaget, valde man att hämta in Biljana Pehrsson, tidigare vice vd på East Capital och styrelseledamot i Kungsleden. I sin roll som styrelseledamot hade hon varit tongivande i arbetet med att ta fram en ny strategi och nu skulle hon få ansvaret för att tillämpa den. Arbetet med att omvandla Kungsleden inleddes dock tidigare för det gjorde Anders Kvist redan när han som tillförordnad vd ledde bolaget efter att Thomas Erséus lämnat över rodret. Biljana Pehrsson tog sedan över rodret i september 2013 och sedan dess har Kungsleden-skeppet rattats i enlighet med den kurs som hon och övriga styrelsen, i samarbete med Thomas Erséus, tagit ut.

Idag är Kungsleden ett helt annat bolag än det var 2012. Samtliga nyckeltal ser betydligt bättre ut, skattemålen går mot sitt slut, bolaget har avyttrat fastigheter som inte passade in i den nya strategin, köpt ett stort bestånd av GE Real Estate och renodlat det, tagit in nytt kapital genom en nyemission och nu har man nyligen sålt av det mesta i sitt dotterbolag Nordic Modular, något som Thomas Erséus hade öppnat för redan 2012 i en intervju med Fastighetsnytt. Det innebär att Biljana Pehrsson och Anders Kvist och deras medarbetare nu kan fokusera fullt på kärnverksamheten och det nya Kungsleden. Kungsleden är i dag ett helt annat bolag än vad det var för tre år sedan men får att det ska förbli så krävs att man håller fokus och jobbar på.

Notera slutligen att på onsdagen köpte Kungsleden för 2 miljarder kronor i Kista Science City.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.