Torsdag02.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Sök

Börs

Det går åt rätt håll

Publicerad: 24 Oktober 2014, 11:54

Diös Fastigheter redovisar ett driftnetto på 201 miljoner kronor för årets tredje kvartal och ökar därmed driftnettot med 4 miljoner kronor från motsvarande kvartal ifjol, detta trots att intäktssidan är oförändrad på 324 miljoner. Det innebär per definition att överskottsgraden, som vd Knut Rost på bolagets kvartalspresentation på fredagen konstaterar att han ser som ett mått på effektivitet, stiger med 1,2 procentenheter till 62 procent.


Ämnen i artikeln:

Diös FastigheterKnut Rost

Det bör betonas att den beräkningen bygger på samtliga intäkter då hyresintäkter för tredje kvartalet 2013 inte finns specificerade i fjolårets kvartalsrapport för tredje kvartalet.

Förvaltningsresultatet ökar med 15 miljoner till 117 miljoner kronor vilket dels förklaras av det förbättrade driftnettot, dels av det faktum att omstruktureringskostnader på grund av Norrvidden-förvärvet inte länge belastar resultatet och slutligen att räntenettot har förbättrats med 7 miljoner kronor. Det i sin tur beror på dels att man har amorterat av skulder, dels att ränteläget är mer gynnsamt nu.

Värdeförändringar i fastighetsbeståndet samt derivatportföljen ger en negativ resultatpåverkan om 5 miljoner kronor netto för kvartalet, jämfört med fjolåret då resultatet påverkades positivt om 8 miljoner kronor och tillsammans gör det att resultat före skatt hamnar på 112 miljoner jämfört med 110 miljoner kronor ifjol.

Koncernens tillgångar vid kvartalsskiftet uppgick till 12,2 miljarder kronor och det egna kapialet var 3,2 miljarder. Soliditeten var således 26,6 procent vilket är över Diös kortsiktiga mål men som framgick av bolagets kvartalspresentation ligger man dock under målet på 27,9 procent i år. Enligt Rolf Larsson, CFO i Diös, är det oklart om man når dit men som han påpekade är det målet mer av en matematisk natur och bland annat kopplat till Diös derivatportfölj. Det viktiga är att man ligger över det som man själv har definierat som en nedre gräns och även om en soliditet på 26,6 procent inte ger mycket utrymme för agressiva förvärv utan att man först fyller ladorna så är det ingalunda en farligt låg soliditet. Dessutom, som Knut Rost betonade på analytikermötet, kommer bolaget inte att växa framgent i den takt man har gjort hittills även om man vill vara ett nettotillväxtbolag.

Viktigt är att man har fortsatt sänka sin belåningsgrad och nu ligger den på 63,2 procent vilket fortfarande är relativt högt men ingalunda det högsta i branschen, eller oroväckande högt för den delen och utvecklingen går dessutom åt rätt håll.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Diös FastigheterKnut Rost

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.