Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Danske Bank: Fastighetsbolagen redo för sämre konjunktur

Publicerad: 4 oktober 2019, 06:51

Wiveca Jannergren chef för affärsområdet Real Estate på Danske Bank Bild: Danske Bank

Fastighetsbolagen har samlat i ladorna under en längre tid och är därför väl rustade för att klara en konjunkturavmattning. Det säger Wiveca Jannergren, som är ansvarig för Danske Banks enhet för stora fastighetsbolag.


Fastighetsbolagen har samlat i ladorna under en längre tid och är därför väl rustade för att klara en konjunkturavmattning. Det säger Wiveca Jannergren, som är ansvarig för Danske Banks enhet för stora fastighetsbolag.

Signaler om en svagare internationell konjunktur både på hemmaplan och internationellt har duggat allt tätare på sistone. Exempelvis framkom det i tisdags att ett amerikanskt inköpschefsindexet för industrin (ISM) föll till den lägsta nivån på tio år i september.

Läs även: Kraftig nedskrivning av Stockholms tillväxtprognos

Siffran landade på 47,8, ner från 49,1 i augusti. Enligt Bloomberg väntade sig ekonomerna ett utfall kring den konjunkturneutrala nivån 50. Wall Street vände nedåt efter beskedet vilket i sin tur bidrog till att Stockholmsbörsen noterade den största nedgången i år på onsdagen.

Under torsdagen kom ytterligare en kalldusch då det visade sig att Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn rasade till 49,8 i september från 54,2 föregående månad. Analytikerna hade förutspått att indexet skulle landa på 53,2.

I Sverige har dock de större kommersiella fastighetsbolagen tagit höjd för sämre tider enligt Jannergren. Ett bidragande skäl till att många i branschen väljer att ta det säkra före det osäkra är att minnet från nittiotalskrisen och finanskrisen hänger kvar.

Läs även: Den stora 90-talskraschen och vägen tillbaka  

– Bland de större kommersiella fastighetsbolagen så ser vi att balansräkningarna stärkts. De har rustat sig för sämre tider under en tid och överlag plockat ner risknivåerna i bolagen, säger Wiveca Jannergren, som tog över som chef för affärsområdet Real Estate på Danske Bank tidigare i år.

En positiv faktor som Jannergren pekar på är att bolagens belåningsgrader sjunkit ganska markant. Samtidigt påpekar hon att det faktum att skulderna minskat i relation till fastighetsvärdet till stor del förklaras av att fastighetsbestånden värderats upp.

Vidare framhåller hon att räntetäckningsgraden, som är ett mått på bolagens kapacitet att klara sina räntebetalningar, förbättrats överlag.

– Man har jobbat aktivt med en ökad diversifiering av finansieringen och även stärkt räntetäckningsgraden – visserligen i en lågräntemiljö, säger Jannergren.

Fastighetsbolagen har diversifierat sig genom att ta in nya typer av finansieringskällor och därigenom minska beroendet av bankfinansiering. Bland annat emitterar de obligationer i en allt högre utsträckning, även på euromarknaden, och använder sig även av andra typer av instrument, exempelvis så kallade hybrider.

Ytterligare en faktor som talar för de svenska fastighetsbolagen är att många backas upp av starka ägare i form av pensionsfonder och andra institutioner.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.