Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Dags att börja höja räntan?

Publicerad: 5 september 2017, 00:00


Riksbankens direktion sammanträder imorgon (onsdag) och beslutar om styrräntan för de kommande två månaderna. Det blir ett spännande besked och det är enligt många hög tid att börja höja räntan, i synnerhet då inflationen nu faktiskt mäts över inflationsmålet på 2 procent, inflationsmätningen för juli visade en inflation på 2,2 procent. Det var första gången på väldigt många år som inflationen är högre än målet och med tanke på att Sverige har haft minusränta sedan i februari 2015 så är kanske det är dags att börja höja. Eller?

Det råder ingen tvekan om att räntehöjningen finns på horisonten men om man ska försöka sätta sig i Riksbanksdirektionens situation så kan det dock vara så att man väljer att avvakta ett tag till innan man börjar höja räntan. Det finns ett par skäl för det.

För det första så är juli månads inflationsmätning nog inte riktigt det man hade önskat, även om vissa tidningsrubriker har antytt det. Missförstå mig rätt, det har nog jublats i ett och annat rum vid Brunkebergstorg när julisiffran offentliggjordes men i så fall bara åt själva siffran. Dyker man ner i det bakomliggande så finns det ännu inte så mycket att jubla åt. Att KPI var så högt i juli jämfört med juli ifjol, vilket är det vedertagna måttet på inflation, förklaras nämligen i princip enbart av priserna på charterresor och utrikes flygresor.

Dels har Statistiska centralbyrån som bland många andra uppgifter räknar KPI ändrat sitt sätt att beräkna priset på charterresor, vilket bidrog kraftigt, dels har sommaren som aldrig kom (sommaren 2017) lett till att efterfrågan på charterresor och flygresor till varmare breddgrader ökat kraftigt. Det i sin tur har lett till att konsumentprisindex har stigit. Det underliggande inflationstrycket i ekonomin är med andra ord inte större än så att när det blir en kall sommar så stiger inflationen upp till för det innevarande decenniet historiska nivåer. Det är nog inte de signaler Stefan Ingves och hans mannar vill ha och det krävs nog lite mer för att de ska lätta på gaspedalen.

Sveriges ekonomi går som tåget och det rimmar illa att vi har hög tillväxt och befinner oss i en högkonjunktur men trots det inte kan hitta något inflationstryck men det har sannolikt andra förklaringar, som den prispress många sektorer upplever tack vare teknologins framfart. Det är dock inget Riksbanken kan ta stor hänsyn till, banken har sitt uppdrag och så länge det ramverket och teorin ändras så bör man hålla sig till det.

Ett annat skäl är att riksbankscheferna är väl medvetna om att bankens trovärdighet är ifrågasatt. Viker man för mycket från den tidigare prognosen så kan det uppfattas som att man inte har koll och trovärdigheten tar sig ytterligare en törn. Jag skulle tro att det mer sannolika är att man väljer att låta räntan ligga still, avvakta och se hur inflationssiffrorna ser ut i augusti och september (notera att charterresorna tar tolv månader att fasas ut) men samtidigt ge en tydlig signal om hur man resonerar framgent. Exempelvis: ”om vi ser liknande mönster de kommande månaderna så kan en räntehöjning ske i slutet av oktober när nästa räntesammanträde hålls”. Dessutom kan man i det penningpolitiska protokollet som släpps 21 september ge en hel del signaler.

På torsdag får vi veta hur banken har resonerat. Det blir spännande…

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.