Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

D. Carnegie stigit med 37,6 procent i snitt per år

Publicerad: 14 oktober 2016, 11:03

Ulf Nilsson ringer in börshandeln när D. Carnegie börsintroducerades.

Foto: Stig-Göran Nilsson.

Så fort affären mellan Blackstone och storägarna i D. Carnegie blev offentlig tog fastighetsbolagets aktie ett litet skutt uppåt, 5 procent, till en kurs som därmed låg 5 procent över de 100 kronorna per aktie.


Ämnen i artikeln:

Blackstone GroupFirst NorthHembla

Blackstone har meddelat att de kommer att lägga ett budpliktsbud på samtliga utestående aktier i D. Carnegie. Budet ligger på 100 kronor per aktie, vilket är det samma som man betalade till tidigare storägarna Kvalitena, Frasdale och Svensk Bolig Holding. Redan när affären mellan Blackstone och de tidigare ägarna kommunicerades i mitten av juli indikerade man att ett budpliktsbud skulle komma till hösten, även om det inte bekräftades fullt ut förrän 13 oktober.

Så fort affären mellan Blackstone och storägarna i D. Carnegie blev offentlig tog fastighetsbolagets aktie ett litet skutt uppåt, 5 procent, till en kurs som därmed låg 5 procent över de 100 kronorna per aktie. Sedan dess har aktien pendlat i intervallet 105-110 kronor och marknaden har väntat på information om budet.

Det i sig kan vara en intressant företeelse men det som verkligen fångar ögat i den här affären är den värdestegringsresa D. Carnegie & Co. och dess huvudägare (och de som hoppade tidigt på tåget) har gjort. Bolaget listades på First North 9 april 2014 och teckningskursen i dess emission var 39 kronor per aktie. Första handelsdagen stängde aktien sedan på 45 kronor. Sedan dess har det bara gått uppåt. Inte spikrakt kanske, och visst har det blivit dippar, i oktober 2014 kostade aktien som lägst 40 kronor (mitt i en börsnedgång för alla aktier), men trenden har varit positiv hela tiden.

D. Carnegie har också vuxit som bolag. Vid börsintroduktionen hade man ett fastighetsvärde på cirka 3 miljarder kronor och endast en vecka senare meddelade man att man förhandlade om ett uppköp av Hyresbostäder i Sverige II, ett bestånd om cirka 6 miljarder. Denna sammanslagning finansierades dels via aktier och kontvertibler (som utställdes till Svensk Bolig Holding). Sedan dess har bolaget vuxit ytterligare och vid halvårsskiftet hade man ett fastighetsbestånd värt dryga 15,2 miljarder kronor.

Huruvida det befogar den värdeutveckling som aktien har haft kan man enbart spekulera i, utan en djupare analys, men klart är att en investering i D. Carnegie (och liknande bolag för den delen) är en investering i en framtida potential.

d-carnegie-b

Diagrammet visar D. Carnegie-aktiens kursutveckling sedan bolagets börsintroduktion och även om den inte går att jämföra med exempelvis Balder eller Victoria Park så är det ändå en riktigt imponerande resa. På de 30 månader som gått sedan aktien kom in på börsen har den stigit med 122 procent vilket i snitt är 37,6 procent per år. De småsparare som valde att sitta kvar i skalet av den gamla banken D. Carnegie & Co. och har hängt med på hela resan borde i alla fall kunna jubla.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.