fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

CREDI visar kraftigt förbättrad kreditmarknad

Publicerad: 3 oktober 2019, 11:51

Bild: Riksbanken

Tillgången till krediter har förbättrats kraftigt under året enligt Catellas kreditmarknadsbarometer CREDI. I oktoberupplagan av CREDI ökar huvudindex från 50,8 till 56,3, den största ökningen sedan 2017 och en av de största sedan Catella lanserade Credi i maj 2012.

Ämnen i artikeln:

Arvid LindqvistCatellaCREDIMartin Malhotra

Tillgången till krediter har förbättrats kraftigt under året enligt Catellas kreditmarknadsbarometer CREDI. I oktoberupplagan av CREDI ökar huvudindex från 50,8 till 56,3, den största ökningen sedan 2017 och en av de största sedan Catella lanserade CREDI i maj 2012.

Catella konstaterar att fastighetsbolagens positiva syn på den nuvarande marknaden har förstärkts samtidigt som bankernas syn på framtiden har förbättrats. Tillgången till skuldfinansiering är bättre samtidigt som kreditmarginalerna har sänkts och löptiderna blir längre.

”Penningpolitiken tog en U-sväng efter andra kvartalets utgång vilket ännu inte materialiserats i kvartalsrapporterna men kan förväntas ha stora inverkningar framöver”, säger Martin Malhotra, partner på Catella i en kommentar i Catellas pressmeddelande.

Arvid Lindqvist, analyschef på Catella, konstaterar att konsensus bland investerarna är att de låga finansieringskostnaderna kommer att bestå framöver, vilket gör fastigheter attraktiva som tillgångsslag.

”Den duvaktiga vändningen i penningpolitiken har återspeglats i marknaden för fastighetsbolagens preferensaktier där den genomsnittliga direktavkastningen sjunkit till 5,8 procent. Fastighetsbolagens aktier har genomgått en kraftig prisuppgång efter andra kvartalets utgång och premien verkar nu ligga på en rekordhög nivå. Samtidigt har företagsobligationer fortsatt att växa och obligationernas andel av fastighetsbolagens skuld är nu 29 procent”, säger Martin Malhotra vidare.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev