Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Corona slår mot hotelljätten – drar in utdelning

Publicerad: 17 mars 2020, 09:57

Hilton Slussen i Stockholm ingår i Pandox-koncernen.

Foto: Pandox

Pandox flaggar för ett försämrat resultat under det första halvåret då coronavirusets framfart slår mot hotellsektorn. Bolaget drar nu in utdelningen för att stärka balansräkningen.


Ämnen i artikeln:

PandoxCoronaviruset

”På grund av coronaviruset (covid-19) och de extraordinära samhällsåtgärder som vidtagits för att minska virusets spridning, har affärsaktiviteten på Pandox nyckelmarknader minskat kraftigt de senaste två veckorna”, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Baserat på nuvarande information är Pandox bedömning att rörelseresultatet (EBITDA) för det första kvartalet kommer att bli cirka 15-20 procent lägre än motsvarande period föregående år. Den negativa resultateffekten bedöms bli väsentligt större i det andra kvartalet. 

Läs även: Förra årets monsterrally utraderat efter nytt ras på börsen 

Pandox betonar att ovanstående uppskattningar är behäftade med stor osäkerhet. 

Pandox aktie faller 15 procent på tisdagsförmiddagen till 66 kronor. För några veckor sedan, när det ännu inte framgick hur mycket viruset slår mot branscher såsom flyg och hotell, handlades den över 220 kronor.

Håller inne utdelning

Som en konsekvens av den försämrade affärssituationen och den stora osäkerheten om marknadsutvecklingen har Pandox styrelse, för att stärka bolagets finansiella ställning, beslutat dra tillbaka det tidigare utdelningsförslaget för 2019 till årsstämman om 3,60 kronor per aktie.

Pandox uppger vidare att bolagets finansiella ställning och likviditet är mycket stark. Per den 16 mars 2020 uppgick likvida medel och outnyttjade kreditfaciliteter till cirka 4 500 miljoner kronor. 

”Pandox finansiella kovenanter är framför allt baserade på belånings- och räntetäckningsgrad på betryggande nivåer och kan läkas. Pandox kan därmed stå emot en betydande nedgång i affärsaktivitet på företagets marknader”, skriver bolaget.

Drar ner på bemanning

Pandox meddelar även att bolaget vidtagit kraftfulla åtgärder i affärssegmentet Operatörsverksamhet i form av nedbemanning och ökad samordning av drift mellan hotellen. Därutöver planeras temporära stängningar av vissa hotell i Belgien och Tyskland. Affärssituationen på varje enskild marknad utvärderas löpande med hänsyn taget till omsorg om Pandox gäster och medarbetare samt de krav som myndigheter ställer.

Läs även: ”Är det nu arbetslivet digitaliseras på allvar?” 

Planerade investeringar i den befintliga hotellfastighetsportföljen har reducerats. Fokus är att avsluta redan pågående projekt. Totalt uppgår planerade investeringar innevarande år till motsvarande cirka 550 miljoner kronor, varav cirka 50 miljoner kronor utgör underhåll.

I affärssegmentet Fastighetsförvaltning utvärderar bolaget affärsläget löpande, och har en nära dialog med affärspartners avseende resultatutveckling och likviditet för respektive part. Minimihyror med garanti plus fasta hyror uppgår enligt avtal till totalt motsvarande cirka 2 000 miljoner kronor mätt i årstakt. Minimihyror ackumuleras och avräknas normalt per halvår och helår.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

PandoxCoronaviruset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.