fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Corem och Victoria Park fjolårets vinnare på börsen

Publicerad: 4 januari 2018, 10:38

Eva Landén, är vd på Corem. Foto: Corem.

Corems A-aktie var den aktie som steg mest på Stockholmsbörsen ifjol. Aktien steg med hela 50,3 procent från sista handelsdagen 2016 till sista handelsdagen 2017, vilket är nästan 20 procent mer än Victoria Park som steg näst mest. Bland förlorarna var bostadsutvecklaren SSM i topp.

Ämnen i artikeln:

Atrium LjungbergHufvudstadenSSMStockholmsbörsenVictoria Park FastigheterCorem Property Group

Corems A-aktie var den aktie som steg mest på Stockholmsbörsen ifjol. Aktien steg med hela 50,3 procent från sista handelsdagen 2016 till sista handelsdagen 2017, vilket är nästan 20 procent mer än Victoria Park som steg näst mest. Bland förlorarna var bostadsutvecklaren SSM i topp. Det visar en sammanställning Fastighetsnytt har gjort.

Som tidigare framkommit var det tudelat på börsen under fjolåret, det gick bra för de traditionella fastighetsbolagen medan bostadsutvecklare och byggbolag hade det tyngre. Den bilden bekräftar den sammanställning Fastighetsnytt har gjort. De absolut flesta fastighetsbolagen stiger, med Hufvudstaden och Atrium Ljungberg som de tydliga undantagen, medan bostadsutvecklarna rasar. Sammanställningen omfattar de bolag som är inkluderade i Stockholmsbörsens fastighetsindex. I de fall där bolag har fler än en aktie noterade har den mest likvida aktien använts – förutom i fallet Corem där B-aktien bara har funnits sedan 8 december 2017.

Victoria Parks B-aktie steg näst mest, med 31,3 procent och därefter kom Hemfosa som steg med 29,3 procent. Övriga bolag på topp 5-listan är logistikbolagen Catena och Sagax vilket speglar den goda konjunktur som logistiksegmentet nu upplever.

Endast fyra traditionella fastighetsbolag har sett sina aktier falla i kurs under 2017. Mest har Hufvudstadens A-aktie fallit, 8,7 procent, och därefter Atrium Ljungberg, 8,3 procent. Diös har fallit med 7,1 procent vilket enbart förklaras av den nyemission man gjorde i början av året där aktien blankades kraftigt på grund av handel med teckningsrätter. Diös-aktien tog mycket stryk i samband med det men har återhämtat en stor del av den förlorade marken.

Den fjärde aktien som fallit är Heba vars värde sjönk med 2,6 procent och övriga aktier som har fallit är bostadsutvecklarnas. Mycket har skrivits om hur oron på bostadsmarknaden har drabbat bostadsutvecklarnas aktiekurser och inte mycket mer att tillägga om det men det väcker uppseende att de fastighetsbolag som fallit (utöver Diös) är just Hufvudstaden, Atrium Ljungberg och Heba. Dessa tillhör börsens mest robusta och solida fastighetsbolag och är inte direkt kända för att ta stora risker, vilket i och för sig kan vara just anledningen till att aktierna fått stryk. Det kan helt sonika vara så att marknadens riskaptit har ökat och då faller riskaverta bolag marknaden inte i smaken.

Fotnot: Då sammanställningen endast omfattar bolag noterade på Stockholmsbörsens huvudlista är bolag som Tobin Properties, Magnolia Bostad och Samhällsbyggnadsbolaget inte inkluderade.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev