tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Corem lägger bud på Klövern

Publicerad: 29 mars 2021, 08:08

Rutger Arnhults bolag är storägare i både Klövern och Corem.

Corem lämnar ett offentligt uppköpserbjudande till Klöverns aktieägare. I kikaren finns ett nytt jättebolag med med fastigheter för totalt över 71 miljarder.

Ämnen i artikeln:

Klövern FastigheterRutger ArnhultCorem Property Group

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


En sammanslagning av Corem och Klövern, som båda har Castellums nyblivna ordförande Rutger Arnhult som storägare, skulle ett bolag med 517 fastigheter värda över 71 miljarder kronor bildas. 

Enligt ett pressmeddelande från Corem skulle ett sammangående innebära betydande värden för samtliga intressenter, i form av såväl operationella som finansiella synergier. 

Läs även: Rutger Arnhult väljs till ordförande i Castellum

Erbjudandets totala värde uppgår till 19,5 miljarder kronor - motsvarande cirka 16,5 kronor per stamaktie, och 320 kronor per preferensaktie i Klövern vid tidpunkten för erbjudandet. Det baseras på stängningskurserna för respektive bolags stamaktier av serie A och serie B samt preferensaktier per 26 mars 2021.

– Genom att kombinera Corems starka portfölj av logistikfastigheter med Klöverns fokuserade kontorsbestånd skapar vi ett av Nordens största fastighetsbolag med ett brett produkt- och kunderbjudande. Affären ger Klöverns aktieägare en möjlighet att vara med på ett framtida gemensamt värdeskapande, med en kombination av starka kassaflöden, bred projektportfölj och förstärkt kundbas, samtidigt som affären skapar synergier som uppskattas till cirka 200 miljoner kronor årligen, säger Corems styrelseordförande Patrik Essehorn i pressmeddelandet. 

Han hoppas också att storleken på det sammanslagna bolaget ska leda till ett utökat intresse från såväl svenska som utländska investerare och skapa förutsättningar för en förbättrad kreditprofil med målsättningen att erhålla en rating motsvarande investment grade. 

Läs även: Inför Castellums årsstämma: Risk att utländska ägare säljer om Arnhult väljs

Corems största ägare är Rutger Arnhults M2 Asset Management, som har ingått bindnade åtaganden att acceptera erbjudandet. Det har även Gårdarike AB, som Rutger Arnhults bror Urban Terling står bakom, gjort. 

M2 Asset Management och Gårdarike äger tillsammans drygt 27 procent av kapitalet i Klövern och cirka 44 procent av de utestående rösterna.

– Vi har under en tid haft en dialog angående ett eventuellt bud från Corem. Styrelsen kommer nu att noggrant utvärdera erbjudandet och återkomma med sin rekommendation till aktieägarna, säger Pia Gideon, styrelseordförande i Klövern.

Läs även: Aktieanalytikern: Arnhult tar ordförandeposten i Castellum - men det kommer att kosta

Erbjudandet är villkorat av att Corem blir ägare till minst 90 procent av Klöverns aktier. Ett annat villkor är att årsstämman i Corem fattar beslut om att möjliggöra för en nyemission av nya aktier i Corem som ska användas som vederlag i erbjudandet. Dessutom ska det eventuella förvärvet godkännas av relevanta konkurrensmyndigheter. 

Erbjudandet innebär en premie om:

För stamaktier av serie A: 28,1 procent premie baserat på stängningskurserna för respektive bolags stamaktier av serie A per 26 mars 2021.

För stamaktier av serie B: 27,1 procent premie baserat på stängningskurserna för respektive bolags stamaktier av serie B per 26 mars 2021.

Rutger Arnhult har sedan tidigare meddelat att han lämnar styrelsen i både Corem och Klövern, och lämnade nyligen också rollen som vd i Klövern, i samband med att han tog klubban i Castellum. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev