Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Catenas lönsamhet ökar

Publicerad: 27 februari 2014, 08:19

Catena redovisar ett driftnetto på 64,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2013, en ökning med 19,5 miljoner från motsvarande period 2012. Ökningen beror på att man har ökat hyresintäkterna rejält samtidigt som kostnaderna ligger i princip oförändrade och överskottsgraden ökar således med 6,4 procentenheter till 72,1 procent.


Ämnen i artikeln:

Catena Fastigheter

Kvartalets förvaltningsresultat hamnar på 31,7 miljoner och sjunker rejält jämfört med 2012 men det förklaras av Catenas förvärv av Brinova Logistik i höstas. Man gjorde ett så kallat omvänt förvärv vilket innebär att det bokslut man nu redovisar huvudsakligen är för Brinova-delen av det nya Catena. Samtidigt har Brinova ändrats mycket, år 2012 ingick Brinovas aktieinnehav i bokslutet men sedan dess har man delat på bolaget och renodlat fastighetsverksamheten i det bolag Catena köpte. I förvaltningsresultatet för 2012 ingår således stora aktieinnehav som under fjärde kvartalet bidrog med 44,2 miljoner kronor i resultatsandelar, jämfört med en förlusteffekt av kvarvarande innehav  om 300 000 kronor under fjärde kvartalet 2013.

Bortser man från resultatsandelar blir förvaltningsresultatet för fjärde kvartalet 2012 32,2 miljoner kronor, aningen mer än för 2013 vilket beror på att inga centrala administrationskostnader finns redovisade för 2012. Det i sin tur beror på att dessa kostnader låg inom den del av Brinova som lämnades kvar i Backahill Holding. Det går egentligen inte att göra någon större jämförelse av bolaget med det tidigare, man får vänta till hösten helt enkelt. Det enda som går att jämföra är driftnettot och överskottsgraden och där blir jämförelsen bra, lönsamheten ökar markant.

Sett till helåret gör Catena ett förvaltningsresultat om 147 miljoner kronor, vilket föranleder en utdelning om 2 kronor per aktie.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Catena Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.