fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Catena ska växa

Publicerad: 24 september 2013, 12:25

Gustaf Hermelin, vd för Catena. Foto: Mattias Fröjd.

Gustaf Hermelin tycker att det känns spännande nu när Brinova säljer in sitt logistikbestånd till Catena och bolaget siktar på ett fastighetsbestånd på minst tio miljarder.

Ämnen i artikeln:

Brinova FastigheterGustaf Hermelin

Gustaf Hermelin tycker att det känns spännande nu när Brinova säljer in sitt logistikbestånd till Catena. Efter genomförd affär föreslås bli han ny vd på Catena och när Fastighetsnytt träffar honom på Business Arena berättar han att bolaget siktar på ett fastighetsbestånd på minst tio miljarder.

Brinova avnoterades i september 2012 men Gustaf Hermelin har hela tiden trott att bolaget skulle tillbaks till börsen igen i någon tappning, men då mer renodlat.
– När Brinova avnoterades var bolaget blandning som kanske inte hade något att göra på börsen. Men nu tycker jag att vi har ett case med renodlad logistik där vi ser tillväxtmöjligheter. Ska du växa mer än bara organiskt måste du ha kapital från någon extern källa och då är börsen oöverträffad. Sedan gillar jag börsen, det är en häftig plats att vara på.

Väl på börsen handlar det om att lyckas kombinera långsiktigheten hos fastigheter samtidigt som man tillgodoser de krav som börsen har, menar Gustaf Hermelin, som aldrig fallit för så kallad kvartalsekonomi.
– Fastighetsbolag är inte de snabbaste företagen på börsen vad gäller tillväxt och utveckling men vi levererar bra direktavkastning med låg risk och långa orderstockar. Kan vi vara tydliga med tillgångsmassan och vilken bra investering det är i form av långsiktighet och trygghet så tror jag inte att man behöver titta på prestation för varje kvartal. Det är ett maratonlopp och det delas inte ut några pengar för att vara först något specifikt varv, det handlar om att hänga med i toppen och att orka långt.

Bolaget siktar på att växa. Gustaf Hermelin anser att om man ska vara en långsiktig aktör på börsen krävs ett fastighetsbestånd på minst tio miljarder och ett börsvärde på tre till fyra miljarder.
– Men jag har ingen stress att komma dit, jag hoppas att det blir mer av en organisk tillväxt och där kan vi växa med upp till 400 miljoner om året. Då är det klart att det tar många år att komma upp från knappa fem till tio miljarder men jag tror även att det finns bra möjligheter till emissioner för förvärv av bestånd för det finns många fastigheter till salu.

I augusti meddelade Catena och Brinova Fastigheter om överenskommelsen där Catena förvärvar Brinova Logistik för 3,8 miljarder kronor. Betalningen sker i nyemitterade aktier vilket ger Brinova 54 procent av aktierna i Catena.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev