Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Catena lägger konkurrerande bud på Tribona

Publicerad: 20 oktober 2015, 05:02

Gustaf Hermelin, vd för Catena.

Foto: Mattias Fröjd.

Den tredje part som lagt ett uppköpserbjudande på Tribona är Catena. På tisdagsmorgonen meddelande Catena att de köper alla Klöverns aktier i Tribona, motsvarande 29,55 procent av det totala antalet aktier och röster.


Ämnen i artikeln:

Catena FastigheterTribona

Tribona-affären har tagit en helt nu vändning sedan Catena på tisdagsmorgonen meddelade att man har förvärvat samtliga Klöverns aktier i Tribona till kursen 42 kronor per aktie och i förlängningen lägger ett offentligt bud på samtliga andra aktier i bolaget. Catena var alltså den tredje part som blandade sig i Corem Property Groups bud på Tribona på fredagen. Catenas andel i Tribona ligger nu på 29,55 procent sedan man köpt Klöverns 14 377 428 aktier till ett kontant vederlag om 42 kronor per aktie. Catenas bud konkurrerar som sagt med Corem Property Groups bud som lades 18 september och sannolikt kommer att dras tillbaka.

Utöver de 29,55 procent man har förvärvat från Klövern har Catena säkrat att minoritetsägare som representerar 32,5 procent av kapitalet har förbundit sig att acceptera budet och därmed har Catena säkerställt cirka 62 procent av Tribonas kapital och röster. Dessa är utöver den grupp minoritetsägare som stått för ett uppror i Tribona i upptakten till Corems bud även Länsförsäkringars fastighetsfond.

De aktieägare som äger mindre än 1 000 aktier i Tribona erbjuds 42 kronor per aktie, kontant, medan de som äger över 1 000 aktier erbjuds antingen en full kontant betalning till kursen 42 kronor eller att för varje 1 000 aktier i Tribona erhålla 375 aktier i Catena. Givet Catenas stängningskurs på måndagen 19 oktober (120 kronor) innebär det ett budvärde på 45 kronor per aktie i Tribona. Det i sin tur innebär en premie om 17,2 procent jämfört med Tribonas stängningskurs på måndagen (38,4 kronor). Jämförelsevis innebär den kontanta kursen, 42 kronor, en budpremie på 8,8 procent. 27,6 procent av de ovannämnda minoritetsägarna har förbundit sig att acceptera bytesalternativet, alltså aktier i Catena. Catenas bud värderar Tribona till 2 133 miljoner kronor medan Corems bud värderar det Lundabaserade bolaget till 2 044 miljoner.

För finansiering av budet kommer Catena att emittera nya aktier (hur stort antal är i dagsläget inte klart) i samband med den extra stämma man avser hålla 30 november, ta upp nya lån med befintliga säkerheter om cirka 400 miljoner kronor och använda befintlig kassa. Ägare till majoriteten av kapitalet i Catena har förklarat att de avser godkänna emission av nya aktier i bolaget.

Tribonas budkommitté kommer enligt ett pressmeddelande att utvärdera Catenas erbjudande och offentliggöra sin uppfattning om det “så snart som möjligt”.

Catenas och Tribonas aktier har stigit rejält på nyheten, med 3,8 respektive 8,3 procent enligt Fastighetsnytt Aktieservice.

Sverrir Thór

Källa: Pressmeddelande från Catena

Ämnen i artikeln:

Catena FastigheterTribona

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.