lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Castellums nya ordförande om vd-karusellen: ”Svårt när man inte når fram”

Publicerad: 11 januari 2022, 11:35

Castellums nya styrelseordförande Per Berggren till vänster. Foto: Castellum

Rutger Arnhult tar som ny vd plötsligt ett järngrepp om Castellum, trots tidigare besked om att det inte är aktuellt. Styrelseordförande Per Berggren säger att det sker permanent för att kunna ro i hamn integrationsprocessen och stora förvärvsplaner.

Ämnen i artikeln:

CastellumPer BerggrenRutger Arnhult

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Vi har haft olika åsikter om integrationsplanen, som man ibland kan ha. Vi har inte haft samsyn helt enkelt, men jag kan inte gå in på detaljer, säger styrelseordförande Per Berggren till Fastighetsnytt, om orsaken till vd-bytet.

Trots att sådana samtal förts löpande under integrationsprocessen så lyckades styrelsen och Biljana Pehrsson enligt honom inte komma överens om vägen framåt. 

– Under processens gång har vi märkt att vi inte ser saker på samma sätt. Biljana har gjort ett jättebra jobb på Kungsleden. Hon är ambitiös och duktig och vi har jobbat med henne från styrelsens håll, men det är svårt när man känner att man inte når fram i integrationsarbetet, säger Berggren.

Var det olika syn på marknader eller kostnadssynergier som låg bakom oenigheten?
– Nej, det var inget sånt. Vi har samsyn där och står fast vid det som tidigare kommunicerats om att vi ska kunna realisera synergivinster på cirka 285 miljoner kronor. Det har inte ändrats.

Läs även: Rutger Arnhult ny vd i Castellum – Biljana Pehrsson går på dagen

Som ett resultat av de okända oenigheterna eller Castellums beslut lämnar Biljana Pehrsson bolaget helt och hållet.

– Hon har avvikit och har ett vanligt vd-avtal med uppsägningstid och vederlag på totalt 18 månader. Klausulen är att man inte kan gå till konkurrerande verksamhet under en viss tid.

Finanschefen vid Kungsleden, Ylva Sarby Westman, som blev vd i dotterbolaget Kungsleden och finanschef i Castellum samma dag som Biljana Pehrsson blev vd för Castellum behåller dock båda positionerna. 

– Ylva är kompetent och gör ett jättebra jobb. Vi jobbar vidare med henne, säger Per Berggren.

För Castellum blir nästa steg att fortsätta jobba med integrationsprocessen och ta fram synergieffekter för att visa hur företaget kan nå framgång med hjälp av förvärv. 

– Det är ingen resa som görs på några dagar, utan handlar om flera års löpande arbete så det är full fart där. 

Målet på fem års sikt är att bli Nordens starkaste och största kommersiella börsnoterade fastighetsbolag inom logistik, kontor, handel och industri. 

– Vi ser tydligt hur marknaden förändras när det gäller konsolidering av bolag som blir större och finner samfinansiering. Detta kommer säkert att fortsätta både hos oss och hos konkurrenterna. Vi tittar alltid på förvärv över hela Norden. Det finns många spännande affärer att göra hela tiden. 

Räknar du med att sitta kvar som ordförande även efter stämman?
– Det vet jag inte. Det är valberedningen som bestämmer det och tar fram en styrelse. Jag går in som ordförande men kan inte säga nu vad de har för funderingar. Du får återkomma om det. 

Huruvida han är intresserad och planerar att kandidera vill han inte heller kommentera. 

Varför ändrade sig Rutger plötsligt om vd-posten och hur länge tror du att han kommer att vara vd för Castellum?
– Det måste du fråga honom. Vi ville ha en permanent vd, han fick frågan och accepterade. Jag har inget svar på hur länge det blir, men han är vd permanent så jag utgår från att det blir långsiktigt, säger Per Berggren.

Mer om Per Berggren

• Styrelseledamot sedan 2007, och styrelseordförande sedan 10 januari 2022 fram till årsstämman. 

• Född 1959, civilingenjör på KTH och ekonomisk utbildning från Stockholms universitet. 

• Tidigare vd i Hemsö Fastighets, vd i Jernhusen, affärsområdeschef i Fabege, vd i Drott Kontor och fastighetschef i Skanska Fastigheter Stockholm.

• Styrelseordförande i Slättö Förvaltning, samt styrelseledamot i Fasticon Kompetens Holding och White Arkitekter.

• Aktieinnehav i Castellum: 4 500.

 

Källa: Castellum

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev