Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

“Castellum kommer aldrig att slå oss”

Publicerad: 12 juli 2016, 10:59

Knut Rost.

Foto: Sverrir Thór.

Norra Sverige är en marknad som alla andra. Diös Fastigheter, som är regionens största kommersiella fastighetsägare, är inte verksamt i fjällvärlden och inte heller i småbyarna. Det säger Knut Rost, vd på Diös, på Kapitalmarknadsdagarna i Båstad.


Ämnen i artikeln:

Knut RostFastighetsmarknaden i norra SverigeCastellumDiös Fastigheter

Norra Sverige är en marknad som alla andra. Diös Fastigheter, som är regionens största kommersiella fastighetsägare, är inte verksamt i fjällvärlden och inte heller i småbyarna. Det säger Knut Rost, vd på Diös, på Kapitalmarknadsdagarna i Båstad. I sitt föredrag konstaterar han att bolaget är verksamt i regionalorterna i Norrland och där finns det tillväxt, på samtliga order.

– Ta exempelvis Luleå som blev Sveriges tillväxtort nummer ett förra året, bättre än Stockholm, eller Östersund och Åre där det råder VM-feber inför VM-vintern 2019. Det är hausse där, man bygger på VM och i Falun har man visat att det går att kapitalisera på VM även efter att det har gått.

Han tillägger att i Mora, där Diös även är verksamt, tjänar man hundratals miljoner kronor på Vasaloppet och Gävle har blivit en pendlarort tack vare närheten till Stockholm och Uppsala.

Nyligen köpte Diös Luleå Office Building från Vasallen och Lantmännen, för 290 miljoner kronor, och enligt Knut Rost har den fastigheten norra Sveriges högsta hyror, väl över 2000 kronor per kvadratmeter och år. Dessutom finns det i fastigheten byggrätter.

I utfrågningen efter Diös presentation får Knut Rost frågan om Castellums köp av Norrporten. Han välkomnade konkurrensen.

– Castellum kommer aldrig att slå oss på de orterna. De har ingen chans mot vår lokala kompetens. Vi kommer att vara intresserade av de fastigheter de säljer men inte till vilket pris som helst, säger Knut Rost, som har ett förflutet inom Castellum.

Knut Rost var väldigt noga med att betona att Diös verkar på egna villkor och att det krävs vissa förutsättningar för att man är verksam där man verkar.

– Om ett universitet eller en högskola försvinner från en ort, då gör vi det också.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.