Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Bra renoveringspotential hos Victoria Park

Publicerad: 22 April 2016, 06:12

Peter Strand vid Victoria Parks notering på huvudlistan i september 2014.

Foto: Sverrir Thór.

Victoria Park släppte på torsdagen sin delårsrapport för årets första kvartal och bolaget redovisar ett ökat driftnetto och en ökad lönsamhet.


Ämnen i artikeln:

Victoria Park Fastigheter

Victoria Park släppte på torsdagen sin delårsrapport för årets första kvartal och bolaget redovisar ett ökat driftnetto och en ökad lönsamhet. Driftnettot stiger från 51 miljoner till 83 miljoner, mest på grund av att hyresintäkterna har ökat och samtidigt stiger överskottsgraden, som mäter hur stor del av hyresinäkterna är kvar i bolaget efter alla fastighets- och driftkostnader, med 4 procentenheter till 47,2 procent. En låg överskottsgrad kan tyckas jämfört med andra fastighetsbolag på börsen men då ska man ha i åtanke att Victoria Park och de andra bostadsbolagen i regel har en betydligt lägre sådan än exempelvis logistikbolagen eller de kommersiella fastighetsbolagen.

Jämfört med motsvarande kvartal ifjol gör Victoria Park ett betyligt sämre resultat på sista raden men det är en vilseledande jämförelse då man inte får någon skjuts av sänkta direktavkastingskrav i värderingen nu som man fick ifjol. Detta då räntan inte har sjunkit märkvärt sedan ifjol och minusräntan sedan länge är inprisad i värderingsmodellen. Man har inte externvärderat sina fastigheter för kvartalet och utgår enligt vd Peter Strand ifrån samma direktavkastningskrav som vid värderingen vid årsskiftet. Förvaltningsresultatet stiger med 24 miljoner kronor till 43 miljoner.

Förvaltningen i det befintliga beståndet är därmed lönsam men den kanske mest avgörande faktorn för bolaget affärsmodell är den renoveringstakt man kan hålla, renoveringspotentialen och den redovisade intjäningsförmågan. Där är utsikterna goda, renoveringspotentialen är bra, i synnerhet i och med att man har 911 nytillträdda och orenoverade lägenheter i Borås och i Göteborg har man knappt heller kommit igång med renoveringarna.

Koncernens nyckeltal ser bra ut och ger inte indikation om något annat än att Victoria Park är ett fastighetsbolag som står stadigt.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Victoria Park Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.