Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Bra kvartal av Diös som välkomnar konkurrens

Publicerad: 21 oktober 2016, 07:52

Knut Rost är vd för Diös.

Foto: Diös.

Diös Fastigheter redovisar ett driftöverskott om 212 miljoner kronor för årets tredje kvartal, en ökning med 11 miljoner jämfört med ifjol. Det förklaras enbart av att hyresintäkterna ökat med just 11 miljoner då fastighetskostnaderna är oförändrade, i alla fall när de avrundas till miljoner.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i norra SverigeCastellumDiös Fastigheter

Diös Fastigheter redovisar ett driftöverskott om 212 miljoner kronor för årets tredje kvartal, en ökning med 11 miljoner jämfört med ifjol. Det förklaras enbart av att hyresintäkterna ökat med just 11 miljoner då fastighetskostnaderna är oförändrade, i alla fall när de avrundas till miljoner. Överskottsgraden för kvartalet uppgår till 64 procent, en ökning med 1,1 procentenheter jämfört med ijol, något som vd Knut Rost utan tvekan är nöjd med då just överskottsgraden är ett av de nyckeltal han lägger stort tonvikt vid.

Även förvaltningsresultatet stiger jämfört med ifjol, med 18 miljoner kronor till 147 miljoner, och det förklaras av att den centrala administrationskostnaden fallit med en tredjedel till 13 miljoner kronor. De bokföringsmässiga posterna, värdeförändringar i fastighetsbestånd och derivatportfölj ger sedan en positiv effekt om 134 miljoner kronor, jämfört med 25 miljoner ifjol. Det beror dels på att ett av bolagens räntederivat nu har förfallit vilket leder till att snitträntan faller men även att finansnettot påverkas positivt.

Före skatt gör Diös en vinst om 281 miljoner kronor, jämfört med 154 miljoner ifjol. Klart godkänt alltså, något som marknaden också ger då Diös aktie i förmiddagshandeln på fredagen stigit med 1,25 procent.

I Fastighetsnytt Podcast nyligen sade Castellums vd Henrik Saxborn att man efter köpet av Norrporten inte var främmande för att expandera sin verksamhet i norra Sverige. Diös är regionens största kommersiella fastighetsägare och i sitt vd-ord konstaterar Knut Rost att Castellums intåg på marknaden kommer att innebära både utmaningar och möjligheter.

– Vi gillar ny konkurrens då vi måste vara ännu mer aktiva, nära och mer lyhörda i vårt arbete, säger han.

Diös balansomslutning uppgår efter tredje kvartalet till 13,6 miljarder kronor varav 4 miljarder är eget kapital och soliditeten ligger därmed på 29,7 procent. Efter bolagets förvärv av Norrvidden 2011 låg soliditeten närmare 20 procent än 30 procent och sedan dess har man gjort ett idogt arbete för att få upp den mot 30 procent vilket man nu i princip har nått.

Belåningsgraden ligger strax under 60 procent och räntetäckningsgraden är på trygga 3,5 gånger räntekostnaderna.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.