Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Bra avkastning i sekundära lägen

Publicerad: 4 april 2013, 11:57

För tillfället finns en hel del riktigt fördelaktig intäktsrisk att köpa genom fastigheter. Det menar Neil Cable, Head of European Real Estate Investments på Fidelity.


Ämnen i artikeln:

Newsec

För tillfället finns en hel del riktigt fördelaktig intäktsrisk att köpa genom fastigheter. Det menar Neil Cable, Head of European Real Estate Investments på Fidelity, en av världens största fondförvaltare. Han tillägger att det finns mycket fastigheter med mycket attraktiv direktavkastning och avkastningspremier.

– Det finns en hel del högkvalitativa fastigheter med bra och säkra hyresgäster, inte nödvändigtvis i prime-lägen, där man kan få bra avkastning på sitt kapital, säger Neil Cable.

Fastighetsnytt träffade Neil Cable samt Newsecs chefekonom Arvid Lindqvist när Newsec nyligen släppte sin rapport Newsec Property Outlook för våren 2013 och passade på att fråga Neil Cable hur han bedömer riskerna på de olika finansiella marknaderna, internationellt.  Svaret var att han är mest orolig för obligationsmarknaderna.

Neil Cable

– Ironiskt nog har det mest med kapitalrisken att göra. Obligationsmarknaderna har presterat mycket bra över de senaste tre till fyra åren men det ska ju vara en marknad för instrument med fasta intäkter och de bra prestationerna förklaras nästan uteslutande av kapital. Skiftar räntorna på tyska statspapper med 50 räntepunkter kan du komma att förlora en tredjedel av ditt kapital. Det är en signifikant risk på en marknad som huvudsakligen ska bygga på fasta intäkter.

Därför finns det en logik i att investerare gradvis förflyttar sig ifrån marknaden med säkra statspapper till högavkastande fastigheter enligt Neil Cable.

Börjar ljusna i globala ekonomin
Vad gäller aktiemarknaderna som i vissa fall nu har nått historiska nivåer menar han att de inte är så högt prissatta, sett till vanliga mått som exempelvis p/e-tal.

– Företagen ser idag hälsosammare ut än vad man skulle kunna vänta sig givet var i konjunkturcykeln vi befinner oss och färre bolag än väntat går i konkurs. Balansräkningarna ser bra ut och det finns mer pengar på företagens bankkonton än på bra länge, säger Neil Cable.

Slutligen, utsikterna på den svenska fastighetsmarknaden? Enligt Arvid Lindqvist har det börjat ljusna i den globala ekonomin och ekonomierna börjar växa.

– I Sverige kommer vi se en gradvis högre ränta och inflation och det kommer ha en tydlig effekt på fastighetsmarknaden. Investerare kommer sakta men säkert att skifta fokus till den sekundära marknaden.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Newsec

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.