Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Börsen varnar bank

Publicerad: 11 december 2014, 15:17

Foto: Sverrir Thór

Stockholmsbörsen, eller Nasdaq Stockholm som den formellt heter, har varnat Länsförsäkringar Bank för regelbrott som ägde rum i samband med börsnoteringen av Victoria Parks B-aktie i maj 2014.


Ämnen i artikeln:

LänsförsäkringarVictoria Park Fastigheter

Bakgrunden är den att 14 maj tvingades börsen stoppa handeln med fastighetsbolagets A-aktie då aktien handlades till en kurs tre gånger högre än normal kurs. Victoria Park hade genomfört en fondemission 2:1, vilket innebår att varje ägare av en A-aktie i bolaget skulle erhålla två B-aktier, utan kostnad, i emissionen. Det skulle innebära att antalet aktier i bolaget skulle tredubblas, i praktiken en split 3:1, och därmed skulle A-aktiens kurs vara tre gånger lägre än tidigare när möjligheten att handla A-aktie med rätt till deltagande i fondemissionen försvunnit.

Första dagen för handel utan rätt till deltagande i var just den 14 maj vilket innebär att Victoria Parks A-aktie, som kostade 20,4 kronor vid börsens stängning dagen innan, hade fått sin kurs justerad till 6,8 kronor i börshistoriken. Därmed var 6,8 kronor det förväntade värdet i inledningshandeln 14 maj. Trots det lade Länsförsäkringar Bank klockan 8:00:01 den 14 maj in en köporder för A-aktien till 20,3 kronor (vilket egentligen borde ha varit 6,77 kronor) och det skapade stor förvirring.

För kort tid att reagera

I ett marknadsmeddelande beskriver Stockholmsbörsen hur man upprepat försökte kontakt Länsförsäkringar Bank för att uppmärksamma banken på att Victoria Parks A-aktie nu handlades utan rätt till B-aktier och därmed att köpordern var alldeles för hög.

”Det var inte förrän strax innan börsen skulle öppna som börsen lyckades få kontakt med banken. Trots det, fanns ordern kvar i systemet när börsen öppnade, vilket ledde till ett öppningspris till kursen 20,3 kronor [reds. anm. De investerare som uppmärksammade att det fanns en köporder på 20,3 torde rimligtvis ha blivit glada]. Då aktien fortsatte handlas till felaktiga prisnivåer efter börsöppningen beslöt börsen att stoppa handeln med aktien, och annullera de felaktiga avsluten,” skriver Stockholmsbörsen i sitt meddelande.

Till sitt försvar ska Länsförsäkringar Bank ha konstaterat att man fick mycket kort tid för att korrigera den ställda ordern vilket man hade kunnat åtgärda ifall börsen hade tagit kontakt med rätt person, samt att man bad börsen att annullera ordern vilket börsen vägrade göra.

Av lindrig natur

I sitt beslut skriver börsens disciplinkommitté att man finner det fastställt att Länsförsäkringar Bank mäklade en order som inte återspeglade det rådande marknadspriset för Victoria Parks stamaktie och att det är ett brott mot två punkter i regelboken.

”Å andra sidan kunde kommittén inte fastställa att banken var försumlig i sina tekniska och administrativa förberedelser. Även om man tar hänsyn till det faktum att börsen vid tidigare tillfälle har riktat kritik mot Länsförsäkringar Bank i ett liknande ärende, är det kommitténs slutsats att det inträffade är av lindrig natur och att det räcker med en varning,” skriver kommittén.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.